Geschiedenis

De geschiedenis van Radio Star

OPRICHTING

Op 12 maart 1982 stichtte een groepje van 5 personen de VZW STAR: Hervé en Adriaan Bauwens uit Vlierzele samen met Karel Daem, Dirk Dierickx en Marie-Jeanne De Vuyst uit Sint-Lievens-Esse.
De allereerste antenne stond in de Kauwstraat vlakbij het café de Tramstatie oftewel “bij Mietjen” zoals ze dat toen noemden. Radio Star was in het begin een weekendzender die uitzond op vrijdag van 16 tot 24 uur, op zaterdag van 8 tot 3 uur en op zondag van 8 tot 24 uur.
De apparatuur was heel eenvoudig met 2 platendraaiers, twee cassettespelers en een mengtafel. De uitzendingen gebeurden allemaal live vanuit een klein kotje aan de achterkant van het café. Het kon toen erg koud zijn in de studio, waarbij je vingers bijna aan de platen konden vastvriezen.

NIEUW BESTUUR

De nieuwe vzw was amper 10 maanden oud of een nieuw bestuur trad aan. Marc Dubois werd voorzitter, samen met de andere bestuursleden: Cyriel De Cock, Willy De Moor, Dirk van Reepingen (allen uit Herzele) en André Remy uit Merelbeke. Het nieuwe bestuur bracht meteen nieuw leven in de brouwerij want verschillende vrijwilligers kwamen de rangen vervoegen.

CONCURRENTIE

1983 was een bewogen jaar. Plots kwam er een nieuwe zender op het toneel, radio Groot Herzele, onder de leiding van Marcel De Smet (Bert Van Dam) & Wout Wolkema. Deze vestigde zich in de vroegere dancing Kolios op de Groenlaan. Star verhuisde net in dat jaar naar de Peperstraat 17 in Herzele (centrum). Onze concurrent heeft het in Herzele niet lang volgehouden, hij verliet de kelders van de vroegere dancing om (na een naamsverandering = radio Uniek) naar Vlierzele te vluchten, alwaar men hem na enige tijd uit het oor verloor.

STUDIO BRUSSEL

Het jaar daarop komt plots Studio Brussel op het toneel. Radio Star zond tot dan uit op de confortabele frequentie 102.8 FM. Te mooi om waar te zijn want StuBru eiste onze frequentie op en het kleine sterretje moest schuiven naar 102.5 FM. Maar Star liet zich niet kennen. Vanaf dan was radio Star elke dag te beluisteren van 17 tot 24 uur en wat later zelfs van 8 uur 's morgens tot middernacht. Hoe we dat flikten is ons nog een mysterie, maar we slaagden er toch in.

ERKENNING

Eind 1984 kreeg Star zijn eerste erkenning en kon de lange lijdensweg naar een officiële zendvergunning beginnen. Een zender werd aangekocht, alsook een cassettesysteem voor non-stop uitzendingen. We moesten er het radiostation Torengalm van ACV-CM Herzele tijdelijk bijnemen, maar uiteindelijk bekwamen we toch onze huidige frequentie 106.5 FM.
Dat laatste zal blijven tot op heden, maar met radio Torengalm is het nooit goed gekomen. Ze kregen 3 uur uitzendtijd, maar er werd nooit één seconde van uitgezonden. 4 maanden later ondertekenden de toemalige premier Wilfried Martens en Paula D'Hondt onze vergunning.

ONTDEK DE STER

10 jaar lang organiseerde KAJ Herzele Ontdek De Ster. Het was een fenomeen in Herzele waarbij iedereen die dacht dat hij kon zingen een nummertje mocht brengen onder de begeleiding van het orkest The Honeys. De beste act werd dan beloond met een prijzenpakket. Een soort IDOOL Herzele. Omdat de organistie te omslachtig werd viel de manifestatie stilaan in duigen. Omdat het paste bij onze naam, nam radio Star de organisatie over en met succes, want "Ontdek De Ster" werd nog 15 keer herhaald telkens in de maand november.

BESTUUR VERNIEUWD

Het duurt tot 21 mei 1990 voor een aantal mensen het voor bekeken hielden en het bestuur verlieten. Cyriel De Cock en Willy De Moor maakten plaats voor Guy De Moor, Luc De Jaeger, Herman Goossens en Bruno Van Steenberghe.Op die dag wordt André Schouppe de nieuwe voorzitter. Vijf jaar later komen, in de plaats van Bruno Van Steenberghe, Danny Hoebeke, Erwin Van De Weghe en Kris De Poorter in het bestuur. Nog drie jaar later stappen Marc Dubois en Danny Hoebeke uit het bestuur.

ANTENNE

De antenne van Radio Star werd zo vaak verplaatst dat het ministerie er ons van verdacht dat wij er wielen hadden onder gezet. In 1982 stond de antenne in Sint-Lievens-Esse. Toen dook ze op in de Peperstraat, dat was 1983. In 2000 verschijnt de antenne op het dak van de Wattenfabriek, op het Solleveld in Herzele en in 2005 werd ze 100 meter verplaatst op de parking van de Wattenfabriek (omwille van de bouw van enkele loften op het dak).

MANGO

Het jaar 2001 was ook een belangrijk scharniermoment. Het was de periode waarin de ene ketenradio na de andere opgericht werd en grote zenders tientallen kleintjes opslorpten om via die weg toch nationaal te kunnen uitzenden. Onze radio werd met veel beloften van een schone toekomst ingelijfd bij Mango, een product van VTM, net als Top Radio. Het was leuk werken met Mango. We leerden veel bij. Maar de muziekkeuze was zo vlak en zonder ziel dat we door Mango vele luisteraars verloren. Ondanks de ontkoppelingen in het weekend, waarbij we eigen uitzendingen brachten, was Radio Star "RADIO STAR" niet meer. Het was wellicht een zegen voor ons dat Mango het op 1 december 2002 voor bekeken hield en we vanaf dan weer op eigen vleugels konden vliegen.

CARMEN

Behalve het feit dat Pol Kellens Erwin Van De Weghe kwam vervangen in het bestuur, heeft Carmen niets met dat bestuur te maken. Wie hoopte dat Carmen een van de weinige nieuwe vrouwtjes in het bestuur was, moeten we teleurstellen. Carmen was sedert maart 2003 één van de meest ingrijpende evoluties in ons uitzendsysteem. Zij was het computerprogramma dat zowat alles bestuurde wat met de radio te maken had. Zij koos de platen tijdens de non-stop uitzendingen. Zij besliste welke jingles of welke infoblokken uitgezonden werden. Zij stuurde het nationaal en regionaal nieuws de ether in. Kortom Carmen was in staat de programma's op een professionele manier in de huiskamer te brengen. Alleen… zij kon niet zelf presenteren. Daarvoor hadden we nog altijd presentatoren nodig en na enkele publieke oproepen werden onze rangen al gauw versterkt met enkele jonge krachten.

RECLAMEREGIE

In oktober 2006 namen we de reclameregie in eigen handen. Voorheen werden onze advertenties verzorgd door een professionele reclameregie, maar door de hoge onkosten daaraan verbonden, werden we genoodzaakt op eigen krachten verder te werken. Dankzij een goede samenwerking met enkele bekwame reclameproducers slaagden we er wonderwel goed in om onze trouwe klanten binnen te houden en er zelfs regelmatig nieuwe te mogen verwelkomen. Blijkbaar doen we het helemaal niet slechts want de lijst van adverteerders groeit nog elke maand.

SPORTPROGRAMMA

Een jarenlange vaste waarde op zondag, in die tijd, was het programma "Sport In Vlaanderen". Het richtte zich hoofdzakelijk op de prestaties van de streekploegen en werd jaren gepresenteerd door André Schouppe, Guy De Moor & Danny Meuleman. Voetbalsupporters konden wekelijks rekenen op het horen van een verslagje van een wedstrijd en de daarbij horende wedstrijduitslagen.

HET SCHARNIERJAAR 2012

2012 is naast het oprichtingsjaar 1982 wellicht het belangrijkste jaar uit de geschiedenis van Radio Star. Het is precies 30 jaar geleden dat de radio werd opgericht en dat was reden tot feesten!
Maar alvorens het jubileumfeest "Sterrennacht" zal plaatsvinden in CC De Steenoven is er een ander scharnierpunt: in het voorjaar van 2012 wordt het gebouw "De Wattenfabriek" opgeleverd. Voorzitter André Schouppe ontvangt de sleutel. De verhuis naar het Solleveld komt nu echt heel dichtbij. Erwin Van De Weghe zal zich weer nauwer aansluiten bij de radio door het technische gedeelte van de studio op zich te nemen. Andre, Kris en Nancy zorgen dat de studio in een leuk kleurtje wordt geverfd en Etienne Schouppe, de broer van André, wordt ook heel vaak ingeschakeld om de aankleding en opbouw van de studio in orde te krijgen.
Ons project werd mede mogelijk gemaakt dankzij de sponsor-samenwerking met "V&B Verf en Behang" uit Burst en "Beja Interieur" uit Herzele. In ruil voor radiopubliciteit leverden zij de materialen aan. In mei 2012 werd de studio plechtig ingehuldigd. Er werd een heuse opendeurdag georganiseerd, waar zowel medewerkers, luisteraars en pers aanwezig waren. Radiocollega Els Coppens had zelfs Michel Follet kunnen overtuigen om als doorwinterd radiomaker langs te komen in onze studio.

FACEBOOK

De verhuis naar de nieuwe studio was het begin van heel wat moois. Radio Star op Facebook. De terugkeer van Els Coppens en Evi Baeyens. Na een aantal jaren van afwezigheid was het verzoekprogramma terug op Radio Star. Het aantal luisteraars groeide gestaag. Meermaals is het op zondagvoormiddag de zoete inval in de studio. Dat maakt live-radio zo mooi.

STERRENNACHT

In september 2012 werd de eerder vermelde Sterrennacht georganiseerd. 4 artiesten traden live op in cc De Steenoven in Herzele: Eveline Cannoot, Nico, Paul Severs en Bandit.

RADIORECLAME

In datzelfde jaar onderneemt Els Coppens actie voor de verkoop van radioreclame. Het is voor de Herzeelse middenstand even wennen dat er actief aan reclamewerving wordt gedaan door hun Herzeelse zender. Naarmate de kwaliteit van de uitzendingen verbetert, voelt men ook dat adverteerders sneller intekenen op radioreclame.

RADIO STAR 2014

Inmiddels is Erwin Van De Weghe terug officieel bij Radio Star en neemt zijn bestuursfunctie opnieuw op. Na een sabbatjaar is ook Kris Duprez terug bij Radio Star. Zijn bestuursfunctie neemt hij niet meer op, maar legt zich samen met Els toe op de uitbouw van het commerciële aspect van de radio. Actiever deelnemen aan evenementen en vooral meer LIVE uitzenden vanop die evenementen, daar willen we werk van maken!
Het Radio Star eetfestijn was in 2014 ook aan een jubileumeditie toe. Het 30 ste eetfestijn was een succes van jewelste. Naarmate het verzoekprogramma na zijn terugkeer is gegroeid, stijgt ook de interesse in het eetfestijn. Net als een jaar eerder was 2014 een "grand cru-jaar".
Het voorbije jaar hebben zich terug 2 "oudgedienden" van Radio Star opnieuw aangesloten bij ons radiostation. We zijn echt blij met de terugkeer van Andy Van Aerde. Hij zorgt voor de IT van de studio en neemt bij live-uitzendingen en tijdens het verzoekprogramma bij Evi de mixing op zich. Nog een andere Andy is na jaren afwezigheid teruggekeerd: Gino De Vleeschouwer (dj Andy De Bruyn) heeft op maandag-, woensdag-en zaterdagnamiddag een 2 uur durend liveprogramma. In januari 2014 was het wel even slikken: bij het door de Peperstraat rijden, viel ons op dat onze oude locatie - Peperstraat 17, met de grond gelijk was gemaakt. Gebouw weg, antennemast weg….
De Peperstraat zal nooit meer hetzelfde zijn.

RADIO STAR 2015

De Herzeelse lokale radio blijft verder werken op het positieve elan van de voorbije jaren. Er wordt volop geïnvesteerd in een nieuwe mengtafel. De keuze valt hierbij op een semi-digitale mengtafel. Ook de zender wordt vernieuwd, enerzijds ingegeven door een onverwachte panne die zich heeft voorgedaan, maar anderzijds ook met het oog op een gegarandeerde goede ontvangst voor de toekomst. De huidige zendinstallatie had al wat jaartjes op de teller.
Ook in 2015 was er een jubileum te vieren: op Pasen was het precies 30 jaar geleden dat Radio Star voor het eerst de eucharistieviering uitzond. Om dat te herdenken en om de medewerkers hiervoor te bedanken, had De Heer Deken P. Dreelinck een dankviering voor Radio Star op 11 april 2015.
Een dag eerder mocht Radio Star voor het 9 de jaar Will Tura ontvangen voor een concert in De Steenoven.
Zondagvoormiddag blijft het drukste moment van de week. Het succes van het verzoekprogramma met Evi Baeyens en Els Coppens blijft een smaakmaker dat de luisteraars blijven waarderen. Meer dan eens is de studio goed gevuld met fans tijdens de uitzending. Vooral als er artiesten langskomen voor een gezellige babbel of om nieuw werk voor te stellen. Eveline Cannoot, Yves Segers, Nico, Herbert Verhaeghe, Wim Leys, Danny Fabry, Corry Conings, … ze vinden allemaal graag de weg naar Radio Star.

MINISTER GATZ

Vlaams minister van Media (en andere domeinen) Sven Gatz (Open VLD) bracht ook een bezoek aan Herzele.
Met het oog op de toekenning van de nieuwe vergunningen, voorzien voor 2016, stelde de minister dat zenders die goed hun best doen, "waaronder die van u weliswaar", zich geen zorgen zullen moeten maken. Met dit citaat van de minister in het achterhoofd, blijven we geloven dat we kunnen verder bouwen en investeren in de lokale radio van Herzele.

MUZIEKFORMAT WORDT AANGEPAST

In de zomer van 2015 neemt de voorzitter André Schouppe de beslissing om de fakkel door te geven. Er wordt een nieuw dagelijks bestuur samengesteld bestaande uit Erwin Van de Weghe, Kris De Poorter, Damien De Leeuw en Andy Van Aerde.  Damien is de man die voortaan de website en de facebookpagina zal beheren. Het jongere bestuur kiest resoluut voor een totaal vernieuwde muziekformat. Bepaalde programma’s worden geschrapt en voortaan hoor je enkel gekende songs in je radio. Het is even wennen voor de luisteraars, maar we krijgen alleen maar positieve reacties. Opnieuw komen enkele DJ’s ons team vervoegen: Ron Rademakers en Glenn De Spiegeleer.

RADIOMARATHON VOOR HET GOEDE DOEL

Het gemeentebestuur van Herzele wil meewerken aan de Rode Neuzen Campagne van VTM. Om geld in te zamelen mag je het gemeentebestuur uitdagen: Radio STAR daagt Schepen Benjamin Rogiers uit om in onze studio 32 uur non-stop verzoekplaten te komen draaien. De luisteraars en Herzeelse handelaars betalen daarbij voor hun plaatjes. De marathon was een ongekend succes en we verzamelden 3450 euro!!

NIEUW JINGLEPAKKET EN NIEUWE SLOGAN

De radio doet het goed. De nieuwe muziekstijl wordt gesmaakt door jong en oud. Tijd om ook ons jinglepakket en tijdsein te vernieuwen. Alles moet moderner, frisser, jonger klinken met de slogan “Feel the music – Je hoort van ons!”

BLIJVEN INVESTEREN IN APPARATUUR

Radio is geluid en om dat ten allen tijde voor 100% in de beste kwaliteit te kunnen garanderen, wordt er geïnvesteerd in een Broadcast soundprocessor en audio interface. Deze zorgen ervoor dat onze muziek altijd en overal even luid, even fris en even dynamisch klinkt. Ook op IT-vlak blijven we investeren met de aankoop van 2 nieuwe servers en enkele nieuwe computers. Deze moeten de radio ten allen tijde “in de ether” houden.

LIVE ON TOUR

Je hoort van ons in Herzele en dat merken we aan de spontane aanvragen om LIVE on TOUR te gaan. Meer en meer organisatoren zien het belang in om op hun evenement Radio Star uit te nodigen. We zijn met de live studio frekwent te gast op o.a. Plantenruilbeurs in Sint-Lievens-Houtem, Willems Veranda's Classic, Word Flandriën, Wijnhuize Leeft, Opendeurdagen van Herzeelse scholen, Opendeur Brandweer Herzele, Cultuurmarkt Herzele, Herzele Popt Up, Groenlaan wordt Groenplaats, De Berenfeesten, Slotevenement Xavi-Indië, Bruisend Balegem, enz…

HELEMAAL HERZELE

We hadden al lang het idee om opnieuw een programma te kunnen maken met Herzeelse informatie. In het najaar van 2016 vinden we in Sarah De Moor (dochter van bestuurslid Guy De Moor) de geknipte persoon om dit te presenteren. Iedere zaterdagvoormiddag kan iedereen die iets te vertellen heeft voor de Herzelenaar te gast zijn in het programma. Het succes is enorm! Het programma is telkens weer weken op voorhand volgeboekt…

MFL-HERZELE

Het succes van de Rode Neuzen radiomarathon van vorig jaar inspireert ons om iets gelijkaardigs te doen, maar deze keer voor Herzeelse goede doelen. Door samen te werken met de gemeente Herzele en het OCMW van Herzele kunnen we dit grootser uitwerken. 8 goede doelen worden weerhouden en Schepen Benjamin Rogiers praat op 10 en 11 december 2016 alweer een radiomarathon vol van maar liefst 35 uur! Els Coppens en Caroline De Vadder zijn de partners in crime, Herzeelse handelaars en verenigingen brengen massaal geld binnen en continu vragen luisteraars plaatjes aan voor een minimum bedrag van 2 euro per liedje. Alles opgeteld komt de teller op 23.439 euro! Het overtreft onze stoutste dromen…dit hadden we nooit verwacht. Een onafhankelijke “raad der wijzen” verdeelt het geld onder de 8 Herzeelse goede doelen.

POPULAIR

Dat Radio Star populair is dat merken we iedere dag. Aan de reacties op facebook en de webiste, aan de reclame-aanvragen, aan de vele aanwezigen op ons jaarlijks eetfestijn, enz… Ons team van vrijwilligers blijft gemotiveerd om dit nog jaren vol te houden.

EN VOOR DE REST … zal ons verhaal hier verder geschreven worden.