#HelemaalHerzele: Op doktersbevel naar een beweegcoach

Caroline en Petra hadden het al over mentale gezondheid, nu is de fysieke gezondheid aan de beurt. Bewegen bewegen bewegen. Dat moeten we allemaal wat meer doen, maar ‘t is oh zo moeilijk om eraan te beginnen, en al zeker om vol te houden.

 

Op doktersbevel naar een beweegcoach dankzij het project 'Bewegen op Verwijzing'

Herzele wil haar inwoners meer kansen geven om te bewegen. De Vlaming zit immers gemiddeld meer dan acht uur per dag stil en meer dan de helft van de volwassenen beweegt te weinig. Sinds kort loopt daarom het project ‘Bewegen op Verwijzing’ in onze gemeente.

 

Een beweegplan op maat

Via Bewegen op Verwijzing kan de huisarts zijn of haar patiënten met verhoogd gezondheidsrisico doorverwijzen naar een Bewegen op Verwijzing-coach. Dit zijn professionele coaches die de deelnemers helpen gezond te bewegen door samen met hen een beweegplan op maat op te stellen. Dit persoonlijk beweegplan sluit maximaal aan op de interesses en mogelijkheden van de deelnemer. De coach blijft de deelnemer motiveren en ondersteunen bij de uitvoering van het beweegplan. Meer bewegen hoeft niet altijd veel extra moeite te kosten: poetsen op muziek, spelen met de kinderen, bewegingstussendoortjes op het werk, al fietsend om een boodschap enzovoort.

 

Bewegen op verwijzing-coach

In Herzele kan je terecht bij Hilde, de professionele ‘Bewegen op Verwijzing’-coach voor onze regio. Het grootste deel van de consultaties bij de coach wordt betaald door de Vlaamse Overheid. Daardoor betaal je zelf slechts vijf euro per kwartier. Mensen met verhoogde tegemoetkoming betalen slechts één euro per kwartier. Ook mutualiteiten komen tussen.

 

Samenwerking

Bewegen op Verwijzing is een initiatief van de Vlaamse Overheid en wordt lokaal gerealiseerd door een isamenwerking tussen heel wat organisaties die zich inzetten om een gezonde leefstijl te promoten bij mensen met verhoogde gezondheidsrisico’s. Naast zeven gemeenten en hun OCMW (Zottegem, Herzele, Sint-Lievens-Houtem, Brakel, Oosterzele, Lierde en Zwalm) zijn dit Logo Gezond+ vzw, het Lokaal Multidisciplinair Netwerk (LMN) Panacea, de huisartsenkring en wachtpost Panacea, de lokaal dienstencentra ‘Egmont’ en ‘’t Ryckbosch’, PZ Velzeke, de mutualiteiten en nog vele anderen.

 

Meer info: www.bewegenopverwijzing.be

Audiofragmenten


Op doktersbevel naar een beweegcoach