#HelemaalHerzele: Trefdag Trage Wegen in Herzele

Kleine weggetjes, verhard of onverhard, door een weiland of tussen twee huizen. We maken er allemaal weleens gebruik van, om als voetganger of fietser een veilige, kortere weg te nemen. De Werkgroep Trage Wegen Herzele ijvert voor hun behoud. En op zaterdag 24 maart is er hier in Herzele zelfs een soort conferentie rond het thema: de Trefdag Trage Wegen. Sarah sprak met Chris en Gaby van de werkgroep Trage Wegen Herzele.

 

Kom naar de Trefdag Trage Wegen / 24 maart 2018

Ontmoetingsdag voor liefhebbers van trage wegen

Uitwisseling, inspiratie en een verkwikkende voorjaarswandeling: dat zijn de ingrediënten van de Trefdag 2018. De werkgroep Trage Wegen van Herzele heet ons welkom in de Vlaamse Ardennen. Een niet te missen ontmoetingsmoment voor leden, lokale werkgroepen én voor alle fervente wandelaars en fietsers.

 

PROGRAMMA

9u30 - 10u00:
Onthaal - Goed op weg met koffie of thee

 

10u00 - 11u00:
Algemene Vergadering Trage Wegen. Onze lidverenigingen beraadslagen over bestuurszaken. We sluiten de jaarrekening 2017 af, keuren de begroting 2018 goed en kijken naar de plannen voor 2018.

Inspiratiemoment Dag van de Trage Weg. Het jaarlijkse campagneweekend vindt plaats op 20 en 21 oktober 2018. We kijken naar de hoogtepunten van de afgelopen jaren, luisteren naar creatieve organisatoren en verkennen mogelijke acties voor de editie van 2018.

 

11u00 - 11u45:
Achter de schermen van een nieuw decreet gemeentewegen:
wat is de impact voor onze trage wegen?
Er broeit wat op wetgevend vlak: de Vlaamse meerderheidspartijen sleutelen aan een decreet voor álle gemeentewegen. De nieuwe regelgeving kan aanzienlijke gevolgen hebben voor trage wegen. We geven het woord aan Lies Jans, Vlaams parlementslid (N-VA) en stuwende kracht achter het decreet. Zij motiveert de principes van het initiatief en situeert de voortgang van het overleg. Trage Wegen vzw houdt de vinger aan de pols: juridisch specialist Steven Clays duidt het belang van het decreet voor de trage wegen. Hij wijst op kansen en valkuilen. Uiteraard is er ruimte voor vragen en discussie met het publiek. Deze sessie is een unieke kans om meer te vernemen over het decreet en de actuele verwikkelingen die cruciaal zijn voor het tragewegennetwerk in elke Vlaamse stad of gemeente.

 

11u45 - 12u30:
Lokaal op de bres voor trage wegen:
Hoe maken we samen het verschil in verkiezingsjaar 2018?

Lokale actie loont: gemeenten waar werkgroepen of verenigingen actief zijn, hebben een krachtiger tragewegenbeleid. Tijdens deze sessie discussiëren we in kleinere gesprekstafels. We luisteren naar ervaringen van lokale pleitbezorgers en enthousiastelingen. Samen gaan we op zoek naar een aanpak die loont. Hoe stimuleren we lokale bestuurders? Waar maken werkgroepen het verschil? Op welke manier kunnen de lokale verkiezingen een scharniermoment betekenen? Lokale actie is geen geïsoleerde strijd; overal in Vlaanderen pleiten mensen voor meer en betere trage wegen. Deze sessie brengt ze samen en verzamelt ervaringen en goede voorbeelden.

 

12u30 - 13u15:
Lunch

 

13u15 - 16u00:
Voorjaarswandeling

De Werkgroep Trage Wegen Herzele neemt de bezoekers van de Trefdag mee op tocht doorheen een pre-Vlaamse-Ardennen-landschap. We genieten van een gevarieerd overgangslandschap met uitgestrekte kouters, landwegen, vochtige weiden en heuvelachtige panorama's. De luswandeling van ca. 9 kilometer loodst ons langs trage wegen in Ressegem, Woubrechtegem en het grensgebied met Aaigem (Erpe-Mere). Het verhaal van de Herzeelse werkgroep start zo’n 20 jaar geleden, toen de eerste acties werden georganiseerd om de teloorgang van trage wegen aan te kaarten. Gaandeweg kreeg de gemeente meer aandacht voor dit unieke patrimonium. De wisselwerking
tussen lokaal bestuur en werkgroep staat centraal in de wandeling. We krijgen toelichting bij kleine en grote overwinningen, moeilijke dossiers en verrassende allianties. We sluiten af met één van de bekroonde streekbieren uit Herzele.

 

INSCHRIJVEN

Deelname is gratis. Maar om praktische redenen wordt gevraagd om in te schrijven ! Doe het hier.

Audiofragmenten


Trage Wegen - Deel 1
Trage Wegen - Deel 2