#HelemaalHerzele: Koop een rookmelder t.v.v. van Stichting Brandwonden

Op dit moment is een rookmelder wettelijk verplicht voor een nieuwbouwwoning of verbouwing. Ook voor de meeste huurovereenkomsten en woningen die aangekocht worden via een sociale lening, geldt deze verplichting. Vanaf 2020 zijn rookmelders echter verplicht in alle huizen in Vlaanderen. Meer info over deze wettelijke verplichting vind je hier.

 

Daarom geven gemeente en OCMW Herzele alle inwoners de gelegenheid om één of meerdere rookmelders aan te kopen. Een rookmelder kost 16 euro en heeft een garantie van 10 jaar. De rookmelders zijn te koop aan de balie van:

  • Gemeentehuis (Markt 20)
  • De Wattenfabriek (Solleveld 35)
  • Sociaal Huis (Kloosterstraat 42)

Ten voordele van Stichting Brandwonden

De opbrengst van de verkoop van de rookmelders gaat naar de Stichting Brandwonden. Deze organisatie wil slachtoffers van brandwonden en hun familie helpen. Daarnaast voert de Stichting een intensief preventiebeleid dat ervoor moet zorgen dat er zo weinig mogelijk slachtoffers vallen.


Je kan vertrouwen op een rookmelder

Denk je dat rook jou zeker zal wekken als het in je huis brandt? Toch niet! Rook bevat het kleurloos en reukloos gas koolstofmonoxide, dat je net in een diepere slaap brengt. Omdat bij een brand veel zuurstof verbruikt wordt en er ook vaak giftige gassen vrijkomen, zijn de slachtoffers meestal al gestikt voor de vlammen tot bij hen komen.

 

Op wat kan je dan wel vertrouwen om je te wekken als er brand uitbreekt? Op de rookmelder! Zodra de melder een verbrandingsrook waarneemt, slaat hij alarm met een luide sirene. Zo kunnen jij en je huisgenoten het huis snel verlaten en de brandweer verwittigen.

Audiofragmenten


Luitenant Dirk Van Waeyenberghe over rookmelders