Inwandeling van het Doormanspad

19 oktober 2018 | HelemaalHerzele | Activiteiten

Archieffoto: Bos in de Ternatstraat - © Damien De Leeuw

Het Doormansbos ligt in de Ternatstraat en is sinds twee jaar eigendom van de gemeente. Op de laatste gemeenteraad werd de aankoop van nog eens 3 hectare bos in hetzelfde gebied goedgekeurd. Samen met het Doormansbos, is Herzele nu goed op weg naar een tweede natuurreservaat op haar grondgebied.

Groene long

Het Schepencollege van Herzele vindt het logisch dat de gemeente investeert in natuur dicht bij de mensen. “Overal hoor je dat we het wonen moeten concentreren, maar dan moet er ook genoeg open ruimte en toegankelijke natuur zijn voor iedereen. Dit gebied ligt tussen Herzele en Hillegem, de twee dichtst bevolkte deelgemeenten. Een groene long voor die mensen dus.”

(lees verder onder de foto)

Kaart van het gebied

Kaart met hierop het recent aangekochte stuk bos en het Doormansbos - ©Openstreetmap

 

Het gemeentebestuur van Herzele heeft de voorbije jaren geïnvesteerd in de aankoop van groen en natuurgebieden. Zo kochten ze in de Tramzate een bos van meer dan een hectare, dat aansluit bij de sportterreinen. In Sint-Lievens-Esse kocht het bestuur de dreef tussen de Hekkestraat en de Bergestraat in Steenhuize. Op die manier kan de dreef, die in private handen dreigde te vallen, open blijven voor het publiek en komt er een mooi stuk van de vroegere tramlijn in gemeentelijke handen.

Samenwerking met Natuurpunt

Natuurpunt beheert nu al het natuurreservaat ‘Duivenbos’ in Sint-Antelinks. Zij worden nu ook de partner van de gemeente voor de ontwikkeling van het nieuwe gebied in het centrum van de gemeente. Natuurpunt wil dit gebied tussen de Bergafstraat in Hillegem en de Ternatstraat in Herzele opwaarderen tot een tweede natuurreservaat, door poelen en kleine bosjes aan te leggen. De doelsoort is de groene specht.

Op zondag 21 oktober om 14u00 wordt het Doormanspad in Herzele officieel ingewandeld. Het Doormanspad leidt van De Steenoven in Herzele naar het Doormansbos. Iedereen is welkom. De wandelingen zijn gratis en je hoeft niet in te schrijven. De wandeling is een organisatie van de gemeente Herzele en Natuurpunt Herzele. (Meer info over de inwandeling vind je in dit facebook event.)

Binnenkort fietspad langs de spoorweg?

De recente aankoop van het bos langs de spoorweg, brengt ook een ander project dichterbij: het doortrekken van de fietsverbinding van de Bergafstraat tot aan het station van Herzele. Wie nu van Hillegem naar het centrum van Herzele wil, moet ofwel via de Provincieweg fietsen, ofwel een omweg maken langs het centrum van Herzele. De kortste weg is uiteraard langs de spoorweg. Op deze manier hoopt het gemeentebestuur dat Herzele aangesloten kan worden op de fietssnelweg langs de spoorweg. (Meer info over de fietssnelwegen in Vlaanderen vind je hier.)

De aankoop van het bos maakt een uitbreiding van de fietssnelweg langs de spoorweg mogelijk.

De aankoop van het bos maakt een uitbreiding van de fietssnelweg langs de spoorweg mogelijk - ©Damien De Leeuw

 

Foto's

Reclamebanner