Oktoberkermis op het laatste nippertje uitgesteld

8 oktober 2020 | Damien De Leeuw | Activiteiten

Archieffoto © Damien De Leeuw

In normale tijden rijdt er na de wekelijkse markt op woensdag een colonne foorkramers richting Groenlaan om te starten met de opbouw van hun kermisattractie. Gisteren bleef het beperkt tot een aantal foorkramers die zich op en rond de Groenlaan geparkeerd hadden. Van enige opbouw activiteit was nog geen sprake. Op sociale media werd al gespeculeerd over de reden, maar de foorkramers waren in volle spanning aan het wachten op een besluit van het College van Burgemeester en Schepenen in de late namiddag. 

Burgemeester Johan Van Tittelboom (Open VLD) verwijst naar de moeilijke situatie. “De cijfers zijn eigenlijk nergens in België echt goed. Brussel gaat zelfs in een mini-lockdown. Samenscholingen op straat worden voortaan beperkt tot 4 personen. In deze omstandigheden is het organiseren van een kermis een delicate zaak. Kermissen brengen immers mensen samen, in een ongedwongen sfeer, terwijl alle maatregelen er op gericht zijn om het aantal contacten te beperken, zelfs op straat. Maar de doorslag is gegeven door het resultaat van de risico-scan van de kermis dat we vandaag kregen. Die draaide uit op oranje. Dan hebben we als college gezamenlijk de knoop doorgehakt en onze verantwoordelijkheid genomen: er zullen dus geen kermiskramen oprijden op de Herzeelse Groenlaan.”

Uitgesteld maar niet verloren.

Schepen van markten Benjamin Rogiers voegt eraan toe dat het College niet twijfelde aan de goede trouw en de burgerzin van de foorkramers en de vele Herzeelse bezoekers van de kermis… Maar bij het afwegen van de pro’s en contra’s gaven de laatste toch de doorslag. "Spijtig, maar helaas… En toch is uitgesteld niet verloren", zegt de schepen, "de foorkramers krijgen later een extra beurt om deze verloren kermis weer goed te maken. En we gaan voorleggen aan de gemeenteraad dat hiervoor geen retributie moet betaald worden".

Ook de jaarmarkt van 14 oktober en de garageverkoop die met de kermisdagen was gepland, worden geannuleerd. “Enkel de gewone woensdagmarkt zal volgende week plaatsvinden en dit ook op de plaats van de gewone markt.” geeft schepen Rogiers nog mee.

Luister hieronder naar een interview met Els Lannoo, eigenaar van de botsauto’s, over hoe zij getroffen werden door de corona crisis.

Audiofragmenten

Foorkramer Els Lannoo

3 oktober 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner