We sluiten de poëzieweek af met het winnende gedicht!

4 februari 2021 | HelemaalHerzele | Cultuur

Bart Heyvaert, winnaar poëziewedstrijd 2020, en schepen voor Cultuur Heidi Knop. ©Lokaal Bestuur Herzele

Op 28 januari, gedichtendag, werden de winnaars van de poëziewedstrijd eindelijk prijsgegeven! Wie er genomineerd was, wisten we al een tijdje en konden we lezen op de broodzakken van de Herzeelse bakkers. Maar welke poëten er achter de pseudoniemen schuilgingen, was nog niet geweten. Na de beraadslaging van de jury werden de enveloppen geopend. Op dat moment mochten ze ontdekken dat de winnaar in de categorie volwassenen, Britta Verhaert, de schuilnaam was voor Bart Heyvaert uit Hillegem!

"Dat maakte ons extra benieuwd naar dit onbekend talent. Op 30/1 heeft Sarah De Moor hem geïnterviewd in het radioprogramma ‘Helemaal Herzele’ van Radio Star. Dat leerde ons dat Bart heel verrast was met zijn overwinning. Hij heeft eerder al eens een wedstrijd gewonnen maar schrijft niet zo frequent", vertelt Heidi Knop ons als schepen van Cultuur.

(lees verder onder het gedicht)

Het winnend gedicht.

Het winnend gedicht.

 

Deze corona-tijden gaven hem de gelegenheid om meer te schrijven. Zo is dit winnende gedicht een voorbeeld van poëzie die ontstond in donkere dagen en er tegelijk ook een remedie tegen is. "Poëzie als medicijn, zo mag het zijn!", juicht Patricia de Corte toe (voorzitter van het Poëtisch Collectief Herzele).

Het Poëtisch Collectief is trots om dit winnende gedicht “Lente” een maand lang te kunnen voorstellen aan allen die het lezen wil, en dit in het Straatje van de Vrede aan het kunstwerk ‘House on basement’ van John Van Oers. De andere winnende gedichten zijn ook nog te lezen en af te printen als een boekje op https://www.herzele.be/poezie-is-broodnodig.

Luister hieronder naar een interview met Lien Jordens, van het Poëtisch Collectief Herzele, en met de winnaar Bart Heyvaert in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Lien Jordens, van het Poëtisch Collectief Herzele

30 januari 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Winnaar Bart Heyvaert

30 januari 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner