Loslaten en doorgeven: De Kollebloem maakt een boek

16 juni 2018 | Sarah De Moor | Ondernemen

De Kollebloem, de biodynamische boerderij uit Sint-Lievens-Esse, heeft geen voorstelling meer nodig. Na meer dan dertig jaar zijn ze een vaste waarde in Herzele en omstreken. Leen Verwimp en Antoine De Paepe maakten van De Kollebloem een succesverhaal, maar zetten nu een stapje achteruit, om hun project door te geven aan een nieuwe generatie. En dat doen ze met.. een boek.

 

Van pionier tot gevestigde waarde. De Kollebloem heeft een boeiend en succesvol traject afgelegd, nee?

Antoine: “Ik denk het wel. Midden de jaren tachtig is De Kollebloem ontstaan en het is inderdaad uitgegroeid tot iets dat gekend is in Herzele en omstreken. We zijn vooral een pionier in het zoeken naar samenwerken en mensen bewust maken. We zijn niet zomaar een biologische boerderij, maar vooral een biodynamische boerderij. We telen groenten om mensen bewust te maken van de maatschappij en hun eigen leven. Onze groenten kennen een directe vermarkting. Alles gaat rechtstreeks naar de klant via een abonnementensysteem of via restaurants. We werken ook samen met onze klanten en die samenwerking gaat erg ver. Ik heb me dan ook altijd een sociale boer gevoeld. Ik boer heel graag, maar heb de mensen errond ook hard nodig.”

Leen: “We hebben voor dat traject ook veel erkenning gekregen. Ik kreeg in 2008 de Orde van de Plataan van het gemeentebestuur. Dat was een heel mooie erkenning. Ik was toen enorm verrast dat ik die titel kreeg, maar ik geniet er nog altijd dankbaar van.”

 

Maar nu willen jullie een stapje achteruit zetten. Waarom?

Leen: “We proberen al eventjes een stap achteruit te zetten. Er is het verlangen om een beetje minder te doen. En het mooie is dat er al een nieuwe, jonge ploeg is om De Kollebloem verder te zetten. Ruben, mijn zoon, Manuel als boer enzovoort. Zij kunnen de opdracht verderzetten.”

Antoine: “Als je iets meer dan dertig jaar doet, wil je ook weleens iets anders doen. Samen met het OCMW leer ik mensen in de tuin werken. In de Steinerschool in Aalst leer ik kinderen tuinieren. Dat is opnieuw een uitdaging voor mij, en dankzij dat stapje achteruit krijgt ik daar de tijd voor.”

 

En dan komen jullie - niet zo toevallig - met een eigen boek op de proppen…

Leen: “Eigenlijk zijn we met dat boek onze geschiedenis van dertig jaar nog eens goed aan het vastpakken, om vervolgens los te laten. Dat is een intensief, maar ook een mooi proces. We staan verwonderd, maar ook met innerlijke trots te kijken naar wat we verwezenlijkt hebben.”

Antoine: “Het boek is ook een belangrijke schakel in de problematiek van hoe de ene generatie in de andere over gaat, zonder dat de nieuwe generatie naar de bank hoeft te lopen om veel geld te vragen. Die jonge mensen kunnen het geld beter gebruiken om het in het bedrijf te stoppen en niet in de grond of de gebouwen.”

Leen: “We hebben nog één droom: dat de boerderij vrijgekocht wordt, dat de gronden vrijgekocht worden, zodat ze voor altijd biologisch blijven. De gronden moeten eigendom worden van een stichting en van de gemeenschap en niet van één persoon. Die gedachte proberen we al een hele tijd in de wereld te brengen, maar dat is opnieuw een pioniersgedachte. Mensen moeten die gedachten leren begrijpen. En daarom dachten we: laat ons dat in een boek uitschrijven.

 

Wat staat er allemaal in dat boek?

Leen: “Het gaat over ons verhaal, onze geschiedenis, maar niet alleen Antoine en ik komen aan het woord. Ook onze restauranthouders, onze klanten, mensen van het hoevetoerisme en natuurlijk onze nieuwe, jonge ploeg. Ik sta ervan verbaasd over hoe mooi zij schrijven over De Kollebloem, hoe zij De Kollebloem ervaren. En we hebben ook een heel goede fotograaf. Hij maakt prachtige beelden waar we zelf vaak aan voorbij lopen, maar hij pikt ze eruit. Het is allemaal best heftig. Loslaten is een groot werkwoord.”

Antoine: “We hebben al veel mooie reacties gekregen van mensen die al stukken van het boek gelezen hebben. We hopen dat het zal inslaan bij de mensen, want het boek is ook een zoektocht naar hoe we jonge mensen kunnen ondersteunen om met dit project verder te gaan. We hopen dat het boek hen een financiële armslag geeft om met de overname aan de slag te gaan.”

 

Om dat Kollebloemboek op de wereld te brengen, deden jullie een beroep op crowdfunding. Met succes. Jullie vroegen 6.500 euro, maar haalden 8.425 euro op.

Leen: “Het idee om met crowdfunding te werken kwam van twee klanten. Het vroeg veel werk om dat in mekaar te steken en op te volgen, maar zij hebben dat voor ons gedaan.”

Antoine: “Je kreeg voor je bijdrage ook altijd iets terug. Een etentje, een groentenpakket enzovoort. Het was een heel mooie en boeiende wisselwerking.”

Leen: “In het begin was het heel spannend, want als je het bedrag niet haalt, moet je alles terugbetalen. Maar op het einde liep het als een trein. Mensen zijn blijkbaar blij en ook nieuwsgierig naar dat boek. Het is heel mooi hoe het boek gedragen wordt door klanten, familie, vrienden, Herzelenaren.

Antoine: “Dat bedrag is echt een groot geschenk. Nu kunnen we het boek verkopen en dat wordt pure winst voor de vrije grond. Het ultieme doel van het boek.

 

Wanneer kunnen we jullie boek lezen en kopen?

Leen: “Op 20 september gaat het boek naar de drukker en op zondag 30 september hebben we om elf uur een boekvoorstelling in De Wattenfabriek. We zijn heel trots dat we dat daar kunnen doen. Dat is opnieuw een mooie erkenning. We maken er een klein feestje van.”

Antoine: “Daarna zal je het boek kunnen kopen in onze hoevewinkel. We maken dat boek in eigen beheer, dus het zal zeker niet in alle boekhandels liggen. Maar we gaan al de plaatselijke winkels waar onze filosofie heerst zeker vragen om het te verkopen.”

 

Beluister hieronder het volledige interview met Leen en Antoine in Helemaal Herzele op Radio Star.

Wil je meer weten over De Kollebloem en het Kollebloemboek, surf dan naar www.dekollebloem.be

Audiofragmenten

Leen en Antoine vertellen gepassioneerd over hun visie, pionierswerk en de ontwikkeling van deze biodynamische boerderij (Deel 1)

Leen en Antoine vertellen gepassioneerd over hun visie, pionierswerk en de ontwikkeling van deze biodynamische boerderij (Deel 2)

Reclamebanner