Twee elektrische deelwagens tegen januari 2020

20 mei 2019 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

©Freepik

Maar liefst 40% minder CO2 uitstoten tegen 2030, dat is de grote doelstelling van het klimaatplan Zuid-Oost-Vlaanderen waar ook Herzele zich voor engageert. Eén van de acties uit dat plan is inzetten op autodelen. “Samen met Sint-Lievens-Houtem, Zottegem, Lede, Geraardsbergen, Lierde, Aalst en Maarkedal schreef Herzele zich in voor het project ‘Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen’ van SOLVA”, zegt schepen van Mobiliteit Jan Van Damme. De Vlaamse overheid kent een subsidie van 222.637,50 euro toe aan het project. “Elke gemeente besliste om zelf ook nog 7.000 euro uit te trekken”, zegt Ronny Herremans, schepen van Klimaat. “Met het totale bedrag kan elke gemeente twee elektrische wagens kopen en de standplaats voor de wagens inrichten. Er zal ook een grote communicatiecampagne komen en een lanceringsevenement. De organisatie Autodelen.net zal ons hierin verder begeleiden.”

“Herzelenaren zullen de twee elektrische wagens kunnen huren voor hun verplaatsingen”, legt schepen Jan Van Damme uit. “Hiermee halen we onze uitstoot naar beneden, vergroenen we het wagenpark op onze wegen en de inwoners die slechts zelden een wagen nodig hebben, sparen zo geld uit." Waar de elektrische wagens gestationeerd zullen worden, is nog niet bekend. "We onderzoeken ook of onze ambtenaren de wagens kunnen gebruiken voor hun dienstverplaatsingen als ze niet verhuurd zijn.”

Momenteel zit het project in de opstartfase. Herzele gaat samen met de zeven andere gemeenten en SOLVA op zoek naar een aanbieder van de auto’s. “We hopen in januari 2020 te kunnen starten”, besluit Ronny Herremans.

Reclamebanner