Molens rouwen om overleden molenaar Johny

12 februari 2020 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

Sommigen onder ons hebben opgemerkt dat de Molen Te Rullegem in de Molenstraat, de Molen Ter Rijst in de Hoogstraat en de Buysesmolen in Sint-Antelinks niet in hun normale stand staan. Ze staan in rouw. Vorige week woensdag kwam het bericht dat Meester Molenaar Johny De Pelseneer (75) uit Sint-Antelinks ons plots ontvallen was. Johny was samen met Alain Goublomme molenaar op de Molen Te Rullegem en hij was ook een van de molenaars van de Buysesmolen in Sint-Antelinks.

Samen met enkele molenliefhebbers stond hij aan de wieg van Oost-Vlaamse Molens vzw, waar hij nog steeds actief was in het bestuur.

(lees verder onder de Facebook post van Kurt De Pelseneer)

 

Duveltje-doet-al

Kort na het bericht van z'n zoon Kurt op Facebook kwamen er reacties uit de ganse molenwereld. Johny kwam al van kinds af op de Molen Te Rullegem bij toenmalig molenaar Jerôme De Raeve, de grootvader van huidig eigenaar Alain Goublomme. Hij leerde er de knepen van het vak. Maar Johny was meer dan alleen molenaar. Zo werd hij op verschillende molens gevraag omwille van z'n expertise. Johny was een echte vakman. Zo restaureerde hij het dak van de Huisekoutermolen, onderhield hij de Molen Te Rullegem en de Buysesmolen en bouwde hij een aantal jaar geleden een rosmolen naast de Molen Te Rullegem.

Tevens was Johny een van de vaste stagemeesters voor leerling-molenaars. Hij kon als geen ander uitleggen hoe een molenaarsknoop gemaakt moest worden. Je leerde er de molen vangen (remmen), graan malen tot meel, de molen onderhouden en zo veel meer...

Vele molenaars plaatsten hun molen in de rouw. In de rouwstand staan de wieken niet helemaal in het midden, maar iets naar rechts.

(lees verder onder de foto)

Johny restaureert het dak van de Huisekoutermolen in Kruisem.

Johny restaureert het dak van de Huisekoutermolen in Kruisem.

 

Haïti

Tijdens zijn actieve carrière als loodgieter was Johny ook lid van de Herzeelse brandweer. ‘Monsieur John’ betekende ook veel voor Haïti. Na de zware aardbeving in Haïti reisde hij in september 2010, samen met zijn echtgenote Rita, naar Haïti waar hij de wederopbouw van een school opstartte. Doorheen de jaren bleef hij de werking van Benefiet Haïti een warm hart toedragen. Zijn woonst was een warme thuis voor vele Haïtiaanse gasten. 

De bouw van het schooltje in Haïti

De bouw van het schooltje in Haïti

 

Johny laat niet alleen zijn molens achter. Hij was de man van Rita en vader van 4 kinderen en 6 kleinkinderen. De voltallige redactie van Helemaal Herzele wil graag haar oprecht medeleven betuigen aan alle dierbaren van Johny.

De uitvaart wordt opgedragen in de Sint-Martinuskerk van Herzele op donderdag 13 februari om 10u.

Rouwbericht: https://www.rouwcenterdentandt.net/P1220.aspx?IdPer=596441

Foto's

Reclamebanner