Twee fietsstraten in centrum Herzele

25 november 2020 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

De ventweg van de Groenlaan is één van de twee nieuwe fietsstraten in Herzele

Tijdens de voorstelling van het meerjarenplan 2020-2025 op de gemeenteraad van januari 2020 werd duidelijk dat het bestuur wil inzetten op veilige schoolomgevingen en investeren in fietsverbindingen. Rond de schoolomgevingen werden het voorbije jaar al heel wat zaken aangepakt: een zebrapad ter hoogte van de schoolpoort, een rode coating met de vermelding 'SCHOOL' in witte letters, vlaggen met het logo van de school en met een verkeersbord 30km/u.

Vorige maand werden twee fietsstraten ingevoerd in centrum Herzele. Het gaat om de Burgemeester Mathijsstraat en de ventweg van de Groenlaan. In een interview op Radio Star geeft mobiliteitsambtenaar Sofie De Vuyst meer uitleg.

Welke regels gelden in een fietsstraat?

Welke verkeersregels gelden er in een fietsstraat? Mag je er nog rijden met de auto? We zetten de puntjes op de i.
  • Een fietsstraat is ingericht als een fietsroute en het begin en einde van een fietsstraat wordt aangeduid met een verkeersbord.
  • Je mag met de auto een fietsstraat inrijden, maar je mag er niet sneller rijden dan 30 km/u.
  • In een fietsstraat mag je met de auto of andere motorvoertuigen geen fietsers inhalen.
  • Fietsers moeten zich uiteraard ook aan de regels houden: ze mogen de hele breedte van de rijbaan gebruiken voor zover deze enkel opengesteld is in hun rijrichting en de helft van de breedte langs de rechterzijde als de rijbaan is opengesteld in beide richtingen.
  • Voor verkeer dat uit zijstraten een fietsstraat inrijdt, gelden de algemene verkeersregels. Dat wil zeggen dat indien er geen wegmarkering of verkeersbord een andere regeling aanduidt, de algemene voorrangsregel geldt: voorrang van rechts. Daardoor kan het gebeuren dat fietsers in een fietsstraat voorrang moeten geven aan verkeer dat langs rechts de fietsstraat inrijdt.

Audiofragmenten

21 november 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner