Generatie Rookvrij op Herzeelse speel- en sportterreinen

31 mei 2021 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Schepen Benjamin Rogiers, Jonathan De Henau en Fien Van Delsen. ©Lokaal Bestuur Herzele

Jaarlijks is er op 31 mei de ‘Werelddag Zonder Tabak’, het perfecte moment om alle speel- en sportterreintjes van de gemeente Herzele rookvrij te verklaren. 

“Dat is geen rookverbod, maar wel rookvrij als norm”, verduidelijkt Benjamin Rogiers, schepen van Sport en Jeugd, “we roepen op om op deze plekken niet meer te roken in het bijzijn van kinderen, zodat ze rookvrij kunnen spelen en opgroeien.”  

Herzele zet zich zo in voor ‘Generatie Rookvrij’, een initiatief van onder meer Logo Gezond+, het lokaal gezondheidsoverleg dat ijvert voor een betere levenskwaliteit voor iedereen. Logo Gezond+ wil zo onder meer streven naar een samenleving waarin jongeren niet verleid worden om te beginnen met roken. Rookvrije plekken creëren voor kinderen is daar een belangrijk deel van. “Want zien roken, doet roken. Kinderen kopiëren vaak gedrag, en mogelijk dus ook rookgedrag”, zegt Fien Van Delsen van de Jeugddienst. “Door op te groeien in een rookvrije omgeving verkleint de kans dat kinderen hier later zelf mee beginnen”. 

De afspraak? Niet meer roken in het zicht van kinderen en jongeren. 

Om de rookvrije omgevingen kenbaar te maken, bestelde Herzele signalisatiemateriaal waarop de boodschap staat ‘Hier speel/sport ik rookvrij’

“Zo is het voor iedereen duidelijk waar de rookvrije omgeving start”, zegt Jonathan De Henau van de sportdienst, die het project leidt. “De bordjes zijn geplaatst aan de inkom van de terreinen waarbij men dus vraagt aan bezoekers om niet meer te roken in het zicht van kinderen. Zo beschermen we kinderen tegen de schadelijke tabaksrook en maken we het roken voor hen minder aantrekkelijk.” 

Verschillende sportclubs uit Herzele zijn alvast enthousiast om het initiatief en de afspraken mee uit te dragen. “We willen onze kinderen een gezonde en veilige speel- en sportomgeving geven, waar iedereen rekening houdt met elkaar”, vult schepen Rogiers nog aan. “Waar mogelijk zullen we rookzones voorzien op de terreinen, uit het zicht van kinderen.”   

Bellenblaaswedstrijd 

Om de rookvrije terreinen op een ludieke manier in te huldigen lanceert de gemeente een heuse bellenblaaswedstrijd vanaf 31 mei tot en met 18 juni. De bedoeling is dat men een tiktok, filmpje of foto maakt op één van de speel- of sportterreintjes aan het bordje 'Hier speel/sport ik rookvrij' en daarbij ook zeepbellen blaast met als motto #ikblaaslieverbellendanrook. Wie nog bellenblazers zou nodig hebben, kan die altijd komen ophalen in De Steenoven (zolang de voorraad strekt). De tiktoks, foto’s of filmpjes kan men doorsturen naar sportpromotor@herzele.be of posten op Facebook of Instagram met de #ikblaaslieverbellendanrook en tag @woongemeenteherzele.  

Na 18 juni zal er een leuk buitenspeelpakket verloot worden onder de inzendingen, het ideale cadeau voor de aankomende zomervakantie!

Reclamebanner