"Een profcarrière blijft de grote droom"

15 februari 2019 | Guy De Moor | Sport

© Joeri De Coninck

Enkele maanden geleden - op 18 november 2018 om precies te zijn - liet het jonge Herzeelse wielertalent Ayrton De Pauw (21) van zich spreken. Hij knikkerde het baanrecord van Tom Steels in 't Kuipke van de tabellen. Dat baanrecord (500 meter) was al sinds 15 oktober 1989 niet meer gebroken. "Een fenomenaal gevoel", vertelde Arton De Pauw in Helemaal Herzele op Radio Star. Hij liet een tijd optekenen van 32.18 seconden. "En eigenlijk kon ik nóg sneller rijden. Al wil ik dat record ook in perspectief plaatsen. Het is en blijft een momentopname en het materiaal is nu beter dan toen."

Begonnen als motorcrosser

Ayrton De Pauw begon zijn sportieve carrière gek genoeg niet in het wielrennen, maar wel als motorcrosser. "Dat heb ik negen jaar gedaan. Ik behaalde drie Belgische titels, maar het is een moeilijke sport. Veel mensen onderschatten dat en denken dat het louter en alleen aan de gas draaien is. Bovendien is het ook een dure sport. En het dichtsbijzijnde circuit om te trainen ligt in Nederland."

En dus koos Ayrton voor de fiets. Eerst in het veld, maar nu op de piste. "Maar het was niet meteen duidelijk dat ik daar talent voor had. Tot enkele jaren geleden. Ik kon mijn laatste twee jaar van het middelbaar onderwijs op de topsportschool afwerken. Ineens bleek de combinatie van studeren en fietsen haalbaar."

Sprinten op de piste

Ayrton legt zich als wielrenner enkel toe op de piste, met focus op de sprint, en dat zie je zelden in het wielermilieu. "Je traint op een heel andere manier dan een wegcoureur. Maar de piste zit wel in de lift. Heel wat wegwielrenners lieten al mooie dingen zien op de piste. En de sprint is een olympisch nummer, dus iedere pisterijder focust hier nu op. Het niveau ligt superhoog."

Voluit voor een profcarrière

"Een absoluut hoogtepunt was het goud op het EK Junioren in 2016, op de kilometer. Een jaar later nam ik deel bij de U23, maar dat was niet zo'n succes. Vorige zomer werd ik wel derde , dus ik denk dat ik door die minderen periode ben. Dit jaar wil ik goud pakken bij de U23."

En een profcontract binnenrijven? "Ja, dat blijft de grote droom. Ik heb nog geen contacten gehad. Het is ook niet simpel om een ploeg te vinden, want in mijn discipline maak je natuurlijk nooit reclame voor die ploeg. Je rijdt altijd voor de nationale ploeg. In Belgie zijn er zelfs geen ploegen die zich focussen op de piste. Dat wordt dus nog een hele uitdaging."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Ayrton De Pauw in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

9 februari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

9 februari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner