#HelemaalHerzele: Molen Te Rullegem

Wie indruk wil maken op collega’s of andere kennissen die niet van Herzele zijn of er wonen, die zegt al gauw dat Herzele toch wel een historische burchtruïne heeft. Én dat we vier molens hebben. Allemaal maalvaardig. En van één ervan is de molenaar bij ons te gast, Alain Goublomme van de Molen Te Rullegem.

Vlaamse Molendag

Zondag 28 mei is Vlaamse Molendag. Op de staakmolen Te Rullegem in de Molenstraat kan je om 14 uur een exclusieve rondleiding krijgen. Op de schuddende windmolen luister je naar de geschiedenis van dit eeuwenoud ambachtelijk Vlaams erfgoed, beleef je het vakmanschap van de molenaar en verneem je aan de hand van liedjes en volksgebruiken hoe die aan de kwalijke reputatie van dief en vrouwenverleider kwam. Als er voldoende wind is, mag je zelf een zakje graan tussen de molenstenen ritselen.

 

Boerenpaard Prosper maalt ondertussen met de rosmolen.

 

Onderweg naar het park van het kasteel hoor je het verhaal van de oeroude feodale en economische band tussen kasteelheer en molenaar.

 

Na de wandeling serveren we een streekbiertje en organiseren we een makraanworp vanop het balkon van de molen.

 

Dit evenement duurt twee uur en kost €7 per persoon. Inschrijven vooraf is verplicht en kan via info@gandante.be of bij Alain Goublomme, een van de molenaars, op het nummer 0476 35 29 29.

 

Alleen als je niet wit wil worden, moet je uit de molen blijven.

Audiofragmenten


Gesprek met Alain Goublomme - 1
Gesprek met Alain Goublomme - 2