Toneelverenigingen Harbalorifa en Torengalm herdenken 'Den Grooten Oorlog'

12 november 2018 | Sarah De Moor | Activiteiten

Dat 2018 een bijzonder jaar is, valt niet meer te ontkennen. Exact 100 jaar geleden kwam er een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Heel wat organisaties planden een moment van herdenking naar aanleiding van deze belangrijke mijlpaal in onze geschiedenis. In Herzele is dat niet anders. De toneelverenigingen Harbalorifa en Torengalm sloegen de handen in elkaar en brengen een groots opgezette productie: '1918, Den Grooten Oorlog'. Vorig weekend werden al twee voorstellingen opgevoerd. Helemaal Herzele sprak vooraf met twee acteurs uit de productie, Tom Hofman en Bruno Debbaut.

"Het stuk is multimediaal. Er is theater, dans en muziek. Onze regisseur Hugo De Cock wou het stuk niet te zwaar maken. Het is een verhaal over het dagelijkse leven van de soldaten in de loopgraven, in de tranché", legt Tom uit. "Het verhaal is geen realistisch beeld van de oorlog, want het moest contrastreren met de gruwel die de oorlog was. Die gruwel wordt door de choreografie en de muziek in het verhaal gebracht. Niet door ons, niet door de acteurs."

Bruno licht het verhaal wat nader toe: "Een regiment soldaten probeert om iets van de slechte situatie in de loopgraven te maken. De adjudant heeft het idee om een toneelvoorstelling op te voeren om de sfeer wat op te krikken. Wanneer een Joodse krijgsgevangene door een mirakel weigert te sterven, krijgt het verhaal een heel andere wending."

Herzelenaar Jorrit Collyns maakte de muziek en de leerlingen van het Atheneum Herzele bouwden het indrukwekkende decor. De volgende voorstellingen zijn op vrijdag 16 en 23 november en op zaterdag 17 en 24 november, telkens om 20 uur. Op zondag 18 november is er een voorstelling om 15 uur. De voorstellingen vinden plaats in CC de Steenoven. Tickets kosten 15 euro (9 euro voor kinderen tot 12 jaar) en kunnen besteld worden via www.torengalm.be of www.harbalorifa.be.

 

Beluister hieronder het interview met Tom Hofman en Bruno Debbaut in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

1918 - Den Grooten Oorlog

10 november 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner