De steenuil, een Herzeels icoon voor natuurliefhebbers

28 maart 2019 | Damien De Leeuw | Activiteiten

©Trebol-a (CC BY-SA 3.0)

Aan de toog van een Herzeels café wordt er al eens naar gevraagd: de steenuil... het biertje van Brouwerij De Ryck. Maar voor de natuurliefhebbers is de steenuil - de roofvogel dus - ook één van de iconen van onze gemeente. Frederik Dierickx, uilenkenner van Natuurpunt Herzele, legde in Helemaal Herzele op Radio Star uit waarom. "Het is het kleinste uiltje van Vlaanderen. Het is eigenlijk een buitenbeentje in de uilenfamilie. De meeste uilen zijn 's nachts actief, terwijl het steenuiltje vooral actief is in de valavond en wanneer het nog niet donker is. Het is ook meer een wandelaar dan een vlieger, en hij heeft ook een ander dieet dan de meeste andere uilen."

Natuurpunt Herzele koestert de steenuil. "Het is een diertje waar we heel intensief mee bezig zijn met de lokale afdeling van Natuurpunt. Een aantal jaar geleden gaf Dries Van Nieuwenhuyse het boek 'The Little Owl' uit. Sindsdien hebben we een uilenwerkgroep opgericht met een twintigtal vrijwilligers. Eigenlijk heeft de steenuil onze lokale afdeling op de kaart gezet."

De steenuil heeft het moeilijk

Uit de jaarlijkse inventarisatie van de verschillende nestkasten van de steenuil blijkt dat de populatie in de Vlaamse Ardennen daalt. Nochtans kwam de soort in onze streek in hele grote dichtheden voor. "Volgens ons zijn er verschillende redenen. Ten eerste is er het verlies van hun natuurlijke habitat: omzoomde lage graslanden. Maar ook de stijgende populatie van bosuilen en de opkomst van de steenmarter hebben een invloed op de steenuilenpopulatie. Die laatste gaat vooral z'n gang in de nestkasten waar hij de eitjes en de jongen durft op te eten."

Natuurpunt probeert, waar mogelijk, de natuurlijke habitat te verbeteren en werkt aan de populariteit van het uiltje onder de bevolking, door tal van educatieve activiteiten. "Binnenkort is er onze 'Nacht van de Steenuil'. Iedereen kan er kennis maken met het kleinste en sympathiekste uiltje van Vlaanderen. Daarna gaan we tijdens een wandeling uilen spotten."

(lees verder onder de Facebook post)

 

Beluister hieronder het volledige interview met Frederik Dierickx van Natuurpunt Herzele in Helemaal Herzele op Radio Star over o.a. de steenuil, het Natuur.huis in Sint-Antelinks en de plannen voor een nieuw natuurgebied in het noorden van onze gemeente.

Audiofragmenten

23 maart 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

23 maart 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner