Herzele herdenkt 75 jaar bevrijding

10 september 2019 | Eddy De Moor | Activiteiten

Afgelopen zondag herdacht Herzele de gebeurtenissen van 3 september 1944. Toen werd onze gemeente bevrijd van de bezetter. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot. Op de bevrijdingsdag werd er nog hevig slag geleverd aan 't Schipken in Sint-Lievens-Esse, waar de Duitsers werden verrast door de geallieerde troepen.

Het oud-strijderscomité van Herzele zorgde voor een goed georganiseerde feestelijke herdenkingsdag. In de vroege namiddag reed een uitgebreide delegatie van verschillende oud-stijdersafdelingen samen met het lokaal bestuur met een bus naar de oorlogsmonumenten in de verschillende deelgemeenten van Herzele. Telkens werd er, geflankeerd door vaandeldragers, het 'Te Velde' gespeeld, werden de namen van slachtoffers en gesneuvelden voorgelezen en werden er bloemen neergelegd.

Om 18.00 uur werd een grote herdenkingsstoet gevormd aan het gemeentehuis in Herzele. Begeleid door de harmonie Concordia en Docilitas uit Herdersem-Aalst begaf de stoet zich naar het oorlogsmonument op de begraafplaats aan de kerk van Herzele. Burgemeester Johan Van Tittelboom en z'n echtgenote Carina Van Cauter, leden van het  schepencollege en gemeenteraadsleden liepen mee in de stoet. Zij werden vergezeld door tal van afgevaardigden van brandweer en politie, het Rode Kruis, oud-strijdersverenigingen, jeugdverenigingen en heel wat burgers.

(lees verder onder de foto)

John Van Impe spreekt de aanwezigen toe

John Van Impe spreekt de aanwezigen toe.

Aan het oorlogsmonument sprak John Van Impe in naam van de Nationale Strijders Bond (NSB) de aanwezigen toe. Hij schetste de gebeurtenissen én de sfeer van 75 jaar geleden en onderstreepte het belang van de bevrijding. Opnieuw werden alle namen van gesneuvelden en oorlogsslachtoffers voorgelezen en werd hulde gebracht door zowel de harmonie als de "Silver Thistle Pipes and Drums". Dichteres Carla Cosijn las het gedicht "In Flanders Field" voor. Burgemeester Van Tittelboom herhaalde ook in zijn toespraak het belang van bevrijdingsdag en eerde de slachtoffers van beide wereldoorlogen, in het bijzonder die van Herzele.

De plechtigheid werd afgesloten met het "Te Velde", met "The Last Post" en met de nationale hymnen.

 

Foto's genomen door Eddy De Moor tijdens de herdenking aan het oorlogsmonument in Ressegem, tijdens het herdenkingsmoment aan het oorlogsmonument in Herzele en de eraan voorafgaande stoet.

Foto's

Reclamebanner