Expo 'Naar molens kijken'

31 juli 2021 | Damien De Leeuw | Activiteiten

©Alain Goublomme

We hoorden het jullie de voorbije dagen al luidop denken: 'Wat gaan we vandaag doen met dit wisselvallig weertje?' Wel, misschien is de expo Naar molens kijken in de provinciale erfgoedsite van Ename wel een goed idee. Wij gingen alvast even langs en treffen er molenaar en Herzelenaar Alain Goublomme aan. Alain heeft met veel goesting en overgave meegewerkt aan deze expo: "De molen is een reusachtige meccano en de moeder van alle technieken. Ros-, water- en windmolens malen niet enkel graan, maar pletten ook zaden, drijven blaasbalgen aan, leggen polders droog, zagen bomen, maken papier, zwingelen vlas... Een uitstekende reden voor de UNESCO om het kleurrijke ambacht van molenaar te erkennen als immaterieel erfgoed."

(lees verder onder de foto)

Alain Goublomme aan het werk als gids

Alain Goublomme gidst enkele bezoekers door de expo. ©Xavier Van De Meersche

 

Tijdens de expo ontdek je de stielkennis van de molenaar en lees en beluister je de verhalen die geworteld zijn in zijn reputatie als weerprofeet, dief en vrouwenverleider. Maar er is meer: "Zowat een eeuw geleden gaven Latemse en Dendermondse schilders expressie aan hun heimwee naar een toen al bijna verloren gegane wereld. Je kan tal van hun werken bewonderen, net als een ets van Jan Decleir." Er zijn ook werken van Valerius de Saedeleer, Frits Van den Berghe, Constant Permeke, Adrien-Joseph Heymans en vele anderen van de Latemse en Dendermondse schilderscholen.

Historische molens zijn tegenwoordig weer hip: ze benutten de milieuvriendelijke kracht van water en wind en leveren het beste meel ter wereld, zo bewijzen ook de molens van Herzele.

(lees verder onder het campagnebeeld)

Campagnebeeld Expo

Campagnebeeld Expo

 

Praktisch

De expo loopt nog tot en met zondag 26 september 2021 in het Erfgoedcentrum van de Erfgoedsite in Ename (Lotharingenstraat 1 in Ename)

Deze tentoonstelling kan je enkel bezoeken na reservatie: reserveer tickets online of bel naar 055 30 03 44

Praktische info: openingsuren, adres, prijs, toegankelijkheid, ... Lees hier de coronamaatregelen

Foto's

Reclamebanner