Davidsfonds Steenhuize-Wijnhuize organiseert praatcafé: 'China beter begrijpen'

19 november 2022 | Damien De Leeuw | Activiteiten

©Fanjianhua - Freepik

Staat er een Chinees aan onze achterdeur? Een ironische vraag, zo lijkt het, maar misschien wel realistischer dan we durven denken. De vraag stellen is ze ook beantwoorden. Dat doen we bij monde van Wim Polet, China-kenner bij uitstek en veelgevraagde topspreker bij onder meer Flanders Investment&Trade, Unizo, diverse beleidsorganisaties... en als eerste spreker zelfs bij China Inkling Cross-Cultural Dynamics.

"In dit praatcafé wordt de moderne geschiedenis van China benaderd vanuit verschillende generaties", zegt Filip Schotte, voorzitter Davidsfonds Steenhuize-Wijnhuize. "De meeste Westerse politici, opniniemakers en commentatoren bezitten geen degelijk kennisniveau over China. Dat betekent dat de meeste oordelen over dit land worden geveld zonder een grondig inzicht in China's socio-economische ontwikkelingen van Mao Zedong via Deng Xiaoping tot Xi Jinping."

"We benaderen China niet zozeer als staat maar eerder als een rijke karakteristieke socio-culturele ruimte en dit met scherpe analyses uitsluitend uit Chineestalige bronnen in China en uit conversaties met Chinezen in hun eigen taal."

 

Wim Polet en Chinability

Wim Polet is sinoloog en trok al in 1984 voor de eerste keer naar China. Hij studeerde aan de universiteit van Nanjing. In Brussel richtte hij samen met Prof Zhang Guoxian de China Academy op, een instituut met het grootste aanbod China-cursussen.

In 1993 wordt Wim gevraagd om woordvoerder in Bejing te worden van de Vereniging voor Onderwijs en Technische Bijstand. Het is een uitgelezen kans om zich met zijn gezin gedurende 2 jaar in de Chinese realiteit onder te dompelen.

Na zijn terugkeer schreef hij de verhalenbundel Deng Poes en bleef hij pendelen tussen Vlaanderen en China waar hij betrokken raakte bij verschillende Chinees-Vlaamse hoger onderwijsprojecten.

In 1999 ziet zijn bedrijf China Inkling het levenslicht. Kwalitatieve interculturele China communicatietrainingen voor de Vlaamse bedrijfswereld zijn het handelsmerk.

 

Kom proeven van China

Schuif op vrijdag 25 november om 20u.00 uw stoel bij aan de stamtafel van het praatcafé, parochiezaal Sint-Katrien, Bergestraat 7 te Steenhuize-Wijnhuize. Verruim uw kijk op China en ga ongedwongen in gesprek met Wim Polet. Meer info via https://steenhuize-wijnhuize.davidsfonds.be/ of mail naar: steenhuize-wijnhuize@davidsfonds.net

Inkom: 8 euro - Davidsfondsleden: 5 euro

Reclamebanner