"Het verenigingsleven in Steenhuize is niet dood"

3 november 2018 | Sarah De Moor | Cultuur

Herzele leeft, met dank aan de vele verenigingen in alle deelgemeenten. Luk Beeckmans denkt daar net zo over en kroop - niet voor het eerst - in zijn pen. Het resultaat? Het boek Het verenigingsleven in Steenhuize-Wijnhuize vanaf de 19de eeuw tot nu. Hij kwam er over vertellen in Helemaal Herzele op Radio Star.

Was er een bepaalde aanleiding om dit boek te schrijven?

"Ik vond het belangrijk om het verenigingsleven onder de loep te nemen. Wij zijn de laatste generatie die nog over voldoende bronnen beschikt om flarden van dat oude verenigingsleven op te vangen en te bewaren. En ik wou ook aantonen dat Steenhuize een heel rijk verenigingsleven heeft gekend. Ik heb meer dan zestig verenigingen kunnen beschrijven in het boek."

Heeft gekend... Is het verenigingsleven in Steenhuize nu dood dan?

"Nee, zeker niet. Momenteel zijn er nog een zes verenigingen die heel actief zijn: het Davidsfonds, de KVLV, de volleybalclub, de wielertoeristenclub, de Chiro en Samana. Het verenigingsleven is zeker niet dood. Elke inwoner past wel ergens in een bepaalde vereniging."

Is het boek vooral een geschiedkundig werk, of eerder verhalend met veel foto's?

"Het boek is bedoeld voor een breed publiek. Geen blokdiagrammen, geen cijfermateriaal en geen te lange voetnoten, maar wel veel foto's waarop heel wat inwoners zich zullen herkennen. Het is zo'n boek dat je op een avond of bij de koffie kan vastnemen en in één ruk uitleest."

"Ik heb een hele reeks verenigingen in kaart kunnen brengen. De oudste verenigingen waren vooral katholieke verenigingen. In het laatste hoofdstuk heb ik aan de hand van een verslag van de toenmalige secretaris 36 cafés kunnen oplijsten. Dat hoort ook bij het verenigingsleven hé. En er waren zeker evenveel bedekte cafés. De Dries, de huidige Winkelstraat, had een kwalijke reputatie. Men noemde die straat den heiligen dries." 

Heb je zelf een favoriete passage?

"Voor en na de Tweede Wereldoorlog waren er twee toneelbonden in Steenhuize. Één voor mannen en één voor vrouwen. De vrouwen moesten soms ook mannen spelen en omgekeerd. Dat moet hilarisch geweest zijn. En net na de Tweede Wereldoorlog werd er een nieuwe feestzaal gebouwd. Voor de pastoor was dit wel zeer erg. Hij noemde deze zaal het duvelskot onder de kerktoren. In Steenhuize werd trouwens ooit een everzwijnenjacht georganiseerd. De toenmalige jachtvereniging heeft enkele everzwijnen gekocht en losgelaten in Steenhuize, met alle gevolgen van dien."

 

Het boek Het verenigingsleven in Steenhuize-Wijnhuize vanaf de 19de eeuw tot nu werd voorgesteld op Vers Geperst van het Davidsfonds van Steenhuize Wijnhuize. Het boek is te koop via Luk Beeckmans (Winkelstraat 1, 9550 Steenhuize of 054 50 17 79).

Audiofragmenten

Luc Beeckmans over het verenigingsleven in Steenhuize

20 oktober 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner