Rita Roelandt verbaasde iedereen in The Voice Senior

6 januari 2019 | Sarah De Moor | Cultuur

Een klok van een stem, klasse op het podium, inlevingsvermogen om u tegen te zeggen. De coaches uit het programma The Voice Senior op VTM kwamen superlatieven tekort voor de Herzeelse Rita Roelandt. Ze won de wedstrijd net niet, maar verbaasde iedereen. "Ik voel me zeker geen verliezer", vertelt Rita in Helemaal Herzele op Radio Star. "Alles wat ik heb meegemaakt is een overwinning op zichzelf. De positieve reacties, de vier stoelen die omdraaiden, de samenwerkingen achter de schermen met de ganse crew."

Herkend en aangesproken op straat

Met haar zogenaamde Blind Audition - haar versie van 'At Last' van Etta James - blies Rita Roelandt de juryleden omver. "Ik durfde eerst niet kijken naar dat filmpje. Het doet raar om jezelf zo te zien. Je zingt je lied en dan is het wachten. Draaien ze of draaien ze niet. Ze draaiden alle vier. Dat gevoel van geluk en waardering zal ik nooit vergeten."

Vier uitzendingen later stond Rita in de finale. "Je wordt daar gepresenteerd op een gouden schaaltje. De band achter jou is het beste van het beste. Je merkt ook hoe die mensen hun best doen voor jou. Het is allemaal zo snel gegaan, maar onlangs ging ik shoppen en ik werd meermaals herkend en aangesproken op straat. Dat had ik niet verwacht." 

Helmut Lotti is een pietje precies

"Ik ben op mijn 16 jaar begonnen bij orkestjes. Als ik een jaar of twintig was, had ik een manager en heb ik enkele plaatjes opgenomen. Het was een rollercoaster, zeker op die leeftijd, maar ik ben blij dat ik het heb mogen meemaken. Ik bleef zingen, maar niets groots hé. Het moest altijd plezant zijn."

Vóór haar deelname aan The Voice Senior was Rita al meer dan tien jaar gestopt met zingen. Toch kon haar coach Helmut Lotti haar nog veel leren. "Helmut... het is onwaarschijnlijk wat die man kan. Als mens is hij heel eenvoudig en superlief, maar op professioneel vlak is hij bijzonder streng. Hij is pietje precies. Hij daagde me telkens opnieuw uit."

Theatertournee met bekende dochter

Het was dochter Jessy De Smet (beter bekend als Jessy van The Mackenzie) die haar moeder inschreef voor de wedstrijd. "Een paar weken ervoor sprak ze me erover aan, maar ik zag dat niet zitten. Ze heeft me dan toch ingeschreven. Een paar werken erna kreeg ik een mailtje. Proficiat met je inschrijving. Toen kreeg ik wel zenuwen, maar Jessy heeft me gesteund door dik en dun. Ze was er altijd bij, net als mijn man en een vriendin."

Ondertussen krijgt Rita heel wat aanbiedingen om te blijven zingen. "Ik weet nog niet goed hoe ik het ga aanpakken. Misschien met een pianist. Misschien doen we iets met de vier finalisten. Ook mijn dochter wil ik er wel graag bij betrekken. Maar wat ik écht graag wil doen: de culturele centra, met een muzikant of vier. Dat is nog een droom die ik wil verwezenlijken."

 

Beluister hieronder het volledige interview van Rita Roelandt in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

5 januari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner