De sterren van Ontdek De Ster halen herinneringen op

22 september 2019 | Sarah De Moor | Cultuur

'Ontdek De Ster' in Herzele was een talentenjacht met playback en soundmix. Jaren werd het georganiseerd door een plaatselijke jeugdbeweging, daarna nam Radio Star de fakkel over. Heel wat Herzelenaren hebben er memorabele herinneringen aan. Naar aanleiding van de week van de jaren tachtig op Radio Star nodigde de redactie van Helemaal Herzele twee sterren van toen uit voor een interview: Stijn - van Chezkit - Van den Driessche en Guy - van The Honeys - Vandenbossche. 

Publieksprijs voor Woubrechtegem

"Het was een evenement waar ik ieder jaar naar uitkeek", steekt Stijn van wal. "Ik was 15 jaar en ging altijd zelf kijken. Zo ontstond het idee om zelf deel te nemen. Vier keer gebeurde dat en met succes. Al had ik dat succes eigenlijk een beetje zelf geregeld. We zakten altijd met een hondertal personen uit Woubrechtegem af naar de zaal. Natuurlijk won ik dan de publieksprijs." De huidige voorzitter van Radio Star, Erwin Van de Weghe, herinnert het zich levendig: "We hadden 400 kaarten voorzien, en jij zei: geef er mij 200 en ik verkoop die wel."

"Mijn verhaal is een beetje gelijk aan dat van Stijn", vult Guy aan. "Maar mijn eerste deelname was wel al in 1982 en ik heb 9 keer deelgenomen. Ik zat toen in de studentenclub en we zakten met de ganse bende af. Ambiance gegarandeerd."

Glorieperiode soundmix en playback

'Ontdek de Ster' werd georganiseerd tijdens de glorieperiode van de soundmix- en de playbackshows. Er werden wedstrijden georganiseerd in het hele land. "In mijn periode was er al de Sounmixshow op VTM met Bart Kaëll", vertelt Stijn. "Zelf heb ik een tweetal jaar deelgenomen aan wedstrijden in gans het land." In tegenstelling tot Stijn heeft Guy nooit aan andere wedstrijden deelgenomen. "Ik deed enkel mee in Herzele. Het was altijd de bedoeling om het ludiek te maken. Elk jaar was het zoeken naar iets nieuws. Zelfs mijn ouders en vrienden wisten nooit op voorhand welk nummer ik ging brengen. Het was altijd een verrassing. Dat was zeker niet evident voor het live-orkest dat alle kandidaten moest begeleiden."

(lees verder onder het krantenartikel)

Stijn Van den Driessche wint de publieksprijs in 2000

Stijn Van den Driessche wint de publieksprijs in 2000

 

"Bij mij was het anders," vult Stijn aan. "In mijn tijd moest je zelf een muziekbandje meebrengen. Het was toen nog niet evident om een instrumentale versie van een nummer te vinden. Ik liet dat bandje maken bij een firma. Dat heeft me serieus wat centen gekost. Daardoor had ik geen groot repertoire om uit te kiezen. Ik had onder andere een lied van Andrea Bocelli: 'Con te partiro'. Niet evident. Met de liedjes van John Denver voelde ik me echter de cowboy van Woubrechtegem: Country Roads, Annie's Song en Thank God I'm a country Boy.

"Muziek verenigt mensen"

Op de vraag waarom 'Ontdek De Ster' zo'n succes werd, is het antwoord volgens Guy vrij simpel: "Muziek verenigt mensen. Er werden mooie vriendschapsbanden gesmeed. Iedereen keek er elk jaar naar uit. Muziek geeft een blij gevoel. Daar ging het over."

(lees verder onder de foto's)

Guy Vandenbosche tijdens een optreden van The Honey's op de Burchtconcerten in 2013

Guy Vandenbosche tijdens een optreden van The Honey's op de Burchtconcerten in 2013

Stijn (in het midden) met z'n groep Chezkit deze zomer tijdens een bedrijfsfeest

Stijn (in het midden) met z'n groep Chezkit deze zomer tijdens een bedrijfsfeest

 

Dankzij 'Ontdek de Ster' nog steeds op het podium

Beide heren zijn jaren later de frontman van een bekende coverband: Stijn van Chezkit en Guy van The Honeys. Stijn: "Het is zelfs zo dat ik door mijn deelname aan 'Ontdek De Ster' bij Chezkit terecht gekomen ben. De leden van Chezkit zijn allemaal ex-leden van de bekende groep 'De Plastic Chocopot'. Ik was toen 20 jaar en bij mijn laatste deelname wouden die ex-leden opnieuw een groep stichten: Chezkit. Ze waren nog op zoek naar een zanger. Via 'Ontdek De Ster' zijn ze bij mij terecht gekomen. Ondertussen ben ik 19 jaar bezig bij Chezkit." Ook Guy werd lid van The Honeys dankzij de wedstrijd. "In 1988 is de frontzanger van The Honeys overleden. Ik heb toen, met hangende pootjes, mijn kandidatuur ingediend en zo geschiedde."

Een nieuwe editie?

Op de vraag of zo'n wedstrijd annoo 2019 opnieuw een succes zou zijn, komt een gelijklopend antwoord. Guy: "De maatschappij is veranderd. Ook de media zijn veranderd. In onze tijd waren er nog geen tv-programma's zoals The Voice, Idool enzovoort. De mensen wouden hun muzikaal ei kwijt en ze gingen naar dit soort wedstrijden. Was het goed... oké, was het niet goed... ook oké. Het was vooral steeds een muzikaal feest. Meedoen was belangrijker dan winnen. Is dat nu ook nog mogelijk? Ja, ik denk het wel. Maar een facelift zal nodig zijn." Stijn besluit: "Het is een hele tijd stil geweest rond het soundmixen, maar je ziet nu ook het succes rond The Voice van Vlaanderen. Dus ik denk dat het ook nu een succes kan zijn."

Audiofragmenten

14 september 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner