Ook in Steenhuize wordt bier gebrouwen

21 november 2018 | Sarah De Moor | Ondernemen

Dat Herzele twee brouwerijen telt. Die vermelding kunnen we nu voorgoed uit onze toeristische brochures halen. Tel er gerust een derde bij: brouwerij Wildebrasse uit Steenhuize. "Het is begonnen met een groepje vrienden en vriendinnen en een cursus", vertelden Koen en Nico van Wildebrasse in Helemaal Herzele op Radio Star. "Tijdens de cursus kregen we naast praktijklessen ook veel theorie over wetgeving en accijnzen. Achteraf beslisten we om met al die kennis ook iets te gaan doen."

"Het begon in de garage in Steenhuize, waar we zo'n dertig liter bier kunnen brouwen. Er volgden enkel proefbrouwsels en het eerste was meteen raak. Dat werd ons eerste bier: Het Zwarte Gat. Voor de productie op grote schaal wijken we nu wel uit naar een bevriende brouwer in Tielt. Het bier commercialiseren doen we wel zelf. We distribueren via verschillende kanalen waaronder de Delhaize in Zottegem en Geraardsbergen."

Het Zwarte Gat is een donker bier van hoge gisting met een alcoholpercentage van 8,5 % vol. en toetsen van koffie en caramel dat naar eigen zeggen "buiten de lijntje kleurt". "De naam werd voorgesteld door Patrick, één van onze vennoten. We maakten toen dit biertje voor zijn vijftigste verjaardag en hadden snel een naam nodig. Hij heeft het dan, waarschijnlijk in een opwelling, Het Zwarte Gat genoemd. Uiteindelijk vinden heel wat mensen deze naam goed klinken. De naam blijft ook goed hangen, en dat is de bedoeling natuurlijk."

Dat bier vooral een mannenzaak is, spreekt brouwerij Wildebrasse tegen, want er draait achter de schermen ook een vrouw mee. "Brouwen is sinds oudsher een vrouwenbezigheid geweest. Wij zetten die traditie dus eigenlijk gewoon verder."

Beluister hieronder het volledige interview van Koen en Nico van brouwerij Wildebrasse in Helemaal Herzele op Radio Star.

Meer informatie over het bier en de brouwerij vind je op www.wildebrasse.be. Goesting om te proeven? Zak op vrijdag vrijdag 14 december 2018 af naar de Kerstmarkt in Hillegem. De mannen én vrouwen van Wildebrasse doen er mee als standhouder.

Audiofragmenten

19 november 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner