Leer reanimeren met Rode Kruis Herzele

5 augustus 2018 | Sarah De Moor | Onze gemeente

AED toestel aan het Schepenhuis

Elke dag krijgen bijna 30 mensen in België een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 tot 10% overleeft dit. Wordt een slachtoffer binnen de eerste 3 tot 4 minuten gereanimeerd en krijgt het een stroomstoot toegediend met een AED-toestel, dan heeft het slachtoffer 60 à 70 % overlevingskans.

“Daarom wil het Rode Kruis van Herzele van onze gemeente een hartveilige gemeente maken”, vertelt Tine Van Oudenhove van het Rode Kruis van Herzele. “We richten een cursus in om iedereen te leren reanimeren en defibrilleren, zodat je mensen kan helpen die met een hartstilstand te maken hebben. Hun overlevingskans stijgt enorm.”

Zelf defibrilleren gebeurt met een AED-toestel, een automatische externe defibrillator. “Dat ziet eruit als een klein koffertje. Het is een draagbaar toestel dat elektrische shocks gaat toedienen als iemand in een levensbedreigende situatie komt. Het toestel geeft jou duidelijk instructies over wat je moet doen. Je kan er ook niets fout mee doen, want het zal alleen shocks toedienen als dat nodig is.”

“Maar het is niet omdat je een AED-toestel gebruikt, dat je niet meer hoeft te reanimeren. Het is altijd een combinatie van beide. Het toestel leidt je doorheen het hele proces en zal je ook zeggen dat je moet starten met reanimeren, tot de hulpverleners komen. Want denk eraan: je moet altijd eerst de hulpdiensten bellen.” In Herzele vind je een AED-toestel in De Steenoven, aan het Schepenhuis, in LDC ‘t Ryckbosch, in De Wattenfabriek en aan sportzaal Amalrik.

De cursus wordt elke eerste en derde maandag van de maand georganiseerd. Telkens van 19u00 tot 22u00 in de lokalen van het Rode Kruis van Herzele (Mergellaan 75A, 9550 Herzele). “Je komt slechts één avond en daarna ga je met een gerust gevoel naar huis, want je weet veel beter wat je moet doen.” De cursus is gratis, maar inschrijven is wel verplicht. Dat kan via de facebookpagina van Rode Kruis Herzele of via hulpdienst@herzele.rodekruis.be.

 

Beluister hieronder het interview met Tine Van Oudenhove (Rode Kruis Herzele) in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Tine Van Oudenhove over de reanimatiecursussen van Rode Kruis Herzele

5 mei 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner