"Onze ledenlijst verandert dikwijls en dat is best hard"

17 december 2018 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Een gezond nieuw jaar, dat wensen we onze familie en vrienden binnenkort. Maar voor heel wat mensen komt die wens nooit meer uit. Een groot deel van onze bevolking kampt immers met een chronische ziekte. Gelukkig zijn er de vele mantelzorgers én... Samana, het vroegere ziekenzorg. "Twee jaar geleden veranderde onze naam", vertelt Bruno Debbaut, voorzitter van de afdeling in Sint-Lievens-Esse en Sint-Antelinks. "De naam ziekenzorg dekte de lading niet meer, omdat we ons niet alleen richten op mensen die chronisch ziek zijn, maar ook op hun mantelzorgers."

"Dankzij Samana worden chronisch zieken uit hun isolement gehaald. Ze krijgen de kans om hun verhaal te doen en leggen sociale contacten", vertelt Sabrina De Lange, voorzitter van de afdeling in Herzele en Ressegem. "En de mantelzorger wordt in de bloemtjes gezet of krijgt een vrije dag omdat wij de zorg even overnemen."

Verschillende afdelingen met eigen focus

Samana is met verschillende afdelingen erg actief in onze gemeente. Elke afdeling heeft een eigen focus met een ietwat andere werking. "Wij hebben ongeveer vijfenveertig leden", gaat Sabrina verder. "Een grote groep ervan verblijft in het zorgdorp waar al heel wat faciliteiten zijn. Daarom focussen wij op ontmoetingsmomenten in groep. Zo'n vijf per jaar. Er komt dan bijvoorbeeld een ervaringsdeskundige spreken. En er is koffie en gebak, uiteraard."

Bij Bruno ligt de focus op persoonlijke bezoekjes. "Onze bestuursleden krijgen mensen toegewezen om op regelmatige basis te bezoeken. Zo ontstaat er een vertrouwensband. Met Kerstmis is er een cadeautje en op de Dag van de Chronisch Zieken voorzien we een ontbijt."

Afscheid nemen

Samana werkt vooral in de luwte, maar dat maakt het engagement niet minder nobel. "Het belangrijkste is je gezondheid, maar niet iedereen heeft daarin evenveel geluk. Dat je dat voor die mensen dragelijker kan maken, is echt mooi", zegt Bruno. "En dat is niet altijd even gemakkelijk", vult Sabrina aan. "We werken voornamelijk met een ouder publiek, dus we moeten ook vaak afscheid nemen. Onze ledenlijst verandert dikwijls. Dat is soms confronterend en best hard, maar het hoort bij het leven. Met een goede ploeg lukt het wel."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Bruno Debbaut (Samana Sint-Lievens-Esse en Sint-Antelinks) en Sabrina De Lange (Samana Herzele en Ressegem) in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

8 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

8 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner