Vuurwerk? Niet meer van deze tijd!

26 december 2018 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Ook zin om te knallen met nieuwjaar? Letterlijk dan. Denk twee keer voor je je feest helemaal verknalt, "want vuurwerk is niet meer van deze tijd. Je hebt het niet nodig voor een goed feestje." Dat vertelde Anneke Van Wijnendaele, veiligheidscoördinator van gemeentebestuur Herzele, in Helemaal Herzele op Radio Star.

"Je doet er de dieren een groot plezier mee als je het niet doet. Paarden kunnen bijvoorbeeld op hol slaan van de knallen. En het is gevaarlijk voor jezelf. Je bent met springstoffen bezig. Het risico op zware brandwonden aan de handen en in het gezicht is erg groot." Dat ondervond ook Herzelenaar Stefaan Lauwaert, werkzaam bij Stichting Brandwonden.

Toch mag je in Herzele onder bepaalde voorwaarden vuurwerk afsteken. "Je hebt altijd een machtiging van de burgemeester nodig", zegt Anneke Van Wijnendaele. "Je moet het dus met andere woorden aanvragen bij de gemeente. Tenzij in de nacht van 31 december op 1 januari tussen 00u00 en 00u15. Dan kan het zonder vergunning. Maar de gemeente doet het zelf ook niet meer."

"Als je toch voor vuurwerk kiest, let dan op wat je koopt. Koop vuurwerk uitsluitend in erkende en gespecialiseerde winkels die in het bezit zijn van een verkoopvergunning. Wees bijzonder waakzaam als je koopt via het internet. Sommige artikelen die via het internet aangeboden worden, zijn illegaal in België en kunnen gevaarlijk zijn."

Let niet alleen op waar je koopt, maar ook op wat je koopt. Feestvuurwerk wordt onderverdeeld in drie categorieën:

• vuurwerk van categorie 1 of F1, uitsluitend bestemd voor klanten vanaf 12 jaar
• vuurwerk van categorie 2 of F2, uitsluitend bestemd voor klanten vanaf 16 jaar
• pyrotechnische artikelen voor theatergebruik van categorie T1 van de volgende generieke types: niet-elektrisch aangestoken Bengaals vuur, niet-elektrisch aangestoken rookgeneratoren, uitsluitend bestemd voor klanten vanaf 18 jaar

"De categorie van het vuurwerk en de CE-markering moeten duidelijk vermeld staan op de verpakking."

 

Beluister hieronder het volledige interview met veiligheidscoördinator Anneke Van Wijnendaele in Helemaal Herzele op Radio Star. 

Meer weten? Lees de infobrochure over vuurwerk van de FOD Economie.

Audiofragmenten

22 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner