Marc Van Impe blaast 50 kaarsjes uit op het Sint-Paulusinstituut

2 februari 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Een grote taart met veel slagroom, een foto van het Sint-Paulusinstituut in marsepein en een chocolade 50 jaar. Zo werd Marc Van Impe gevierd op de school waar hij zich al 50 jaar onvermoeibaar voor inzet. Eerst als leraar, dan als directeur, en nu als voorzitter van de Inrichtende Macht. "Ik ben in Herzele geboren, en ben maar twee keer uit Herzele weggeweest. Eerst naar het college in Geraardsbergen en dan naar de universiteit in Leuven. Daarna speelde heel mijn carrière zich in Herzele af."

(lees verder onder de Facebookpost)

De leukste tijd

De carrière van Marc start in 1968, als leraar fysica onder directeur Van Den Bossche. "De school was toen nog een gemeentelijke middelbare school, wat vrij uniek was. Er waren er zo drie in Vlaanderen. Het was een kleine school met gemiddeld 180 leerlingen. Achteraf bekeken was dit veruit de leukste tijd. We waren met amper twintig collega's, allemaal dertigers die goed aan mekaar hingen. Samen hebben we bergen verzet."

Een zware tijd

Directeur worden op het Sint-Paulusinstituut was geen bewuste keuze. Op een bepaald moment krijgt Marc telefoon. "De directrice was ziek en ze vroegen mij om een maand in te vallen. Uiteindelijk heb ik 27 maand interim-directeur gespeeld, maar steeds met de bedoeling om opnieuw les te kunnen geven. Dat liep anders dan verwacht." 

Wanneer de school in de problemen komt, wordt Marc gebombardeerd tot crisismanager. "De school had toen 301 leerlingen en dat was heel weinig. Omwille van de lage leerlingenaantallen moesten een aantal leerkrachten lesgeven op andere scholen. Maar geleidelijk aan konden we het leerlingaantal opnieuw opkrikken, en zo al die leerkrachten terughalen op onze school. Dat gaf een goed gevoel."

"Al bij al was mijn directeurschap zwaar. Je krijgt te maken met honderden leerlingen, hun ouders, een 75-tal leerkrachten; en al hun problemen komen bij de directeur terecht. In die periode hebben we ook drie keer gebouwd, en daarvoor moesten we telkens financiering vinden." 

Een interessante tijd

Na zijn pensioen als directeur van de school, wordt Marc voorzitter van de Inrichtende Macht"Dat is een vzw en van de raad van bestuur van die vzw ben ik voorzitter. De raad van bestuur is een groep van vrijwilligers, deskundige mensen die samen nadenken over waar we met de school naartoe willen. We creëren het kader waarin goed onderwijs kan gegeven worden. We moeten zorgen voor de infrastructuur, de financiën en het personeelsbeleid. En dat vind ik een interessante job."

 

Beluister hieronder het volledige interview van Marc Van Impe in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

26 januari 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner