Twintig volkstuintjes in het centrum van Herzele

23 februari 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

De eerste lentezon jaagt ons allemaal voorzichtig naar buiten. En dan begint het te kriebelen om in de tuin te werken. Helaas heeft niet iedereen in onze gemeente die mogelijkheid. Vader Mark en zoon Hans De Winne willen daar verandering in brengen. Zij stellen vanaf 1 maart twintig volkstuintjes ter beschikking.

"De volkstuintjes liggen in het centrum van Herzele en hebben een opppervlakte van ongeveer 25 m²", vertelt initiatiefnemer Mark De Winne. "Ze zijn toegankelijk via het gemeentelijk natuurpark recht tegenover de parking van De Steenoven, langs het Finse looppad. Ze staan open voor iedereen, ook voor scholen bijvoorbeeld. Je kan er tuinieren, maar ook een bloementuin is mogelijk." 

Om gebruik te maken van zo'n volkstuintje moet je lid worden van de vriendenkring 'Vlaamse Volkstuintjes 't Parksken', waar Mark voorzitter van is. "Al twee geïnteresseerden hebben mij gecontacteerd, waaronder de mensen van vzw De Bolster. Als we genoeg kandidaten vinden, organiseren we een bijeenkomst waarop iedereen lid kan worden van de vriendenkring en waarop we het reglement uitleggen."

Volgens Mark is er nood aan zo'n volkstuintjes in woonbuurten en nieuwe wijken met veel rijhuizen en appartementsgebouwen. "Volkstuintjes  spelen een belangrijke rol in het leven van mensen die zelf over weinig buitenruimte beschikken, maar toch interesse in het tuinieren hebben. Hun sociale rol mag niet onderschat worden. De volkstuinen van vandaag staan dan ook voor gezelligheid, recreatie en een stuk natuurbeleving in de gemeente. Bovendien stimuleren volkstuinen ook tot meer bewegen en tot het bewuster worden van gezonde voeding."

Interesse? Neem telefonisch contact op met Mark via 053-62 23 39 of stuur een mailtje naar dewinnemark@skynet.be.

Foto's

Reclamebanner