"Het geeft een goed gevoel als je een plaat hoort en weet dat die speciaal voor jou werd gedraaid"
2 maart 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente
De lokale radio zit opnieuw in de lift. En in Herzele – met Radio Star – des te meer. Hoera! Dat is mede dankzij Els Coppens, de vaste stem van het verzoekprogramma op zondag en de wekelijkse agendaberichten van de verenigingen. Daarnaast is ze ook de drijvende kracht achter de goededoelenactie MFL-Herzele. Zoveel engagement gaat niet onopgemerkt voorbij. Samen met vijf andere geëngageerde Herzelenaren kreeg Els de Orde van de Plataan, een onderscheiding van het gemeentebestuur. Voor de gelegenheid gingen wij haar opzoeken voor een interview.
Beluister én bekijk het interview hieronder, of scroll naar beneden en lees het uitgeschreven interview.
Met het verzoekprogramma maak je elke zondag heel wat mensen gelukkig door een plaat voor hen te draaien. Hoe fijn is dat!?
“Het verzoekprogramma brengt mensen samen. Ik hoor dat eigenlijk wekelijks. Ik krijg dan mailtjes van mensen die zeggen: je hebt gisteren een plaat gedraaid voor mijn mama, die was daar ontzettend blij mee. Je creëert een band met je luisteraars, en ik denk dat dat wel belangrijk is. Je hoort ook eens wie er luistert en welke platen het publiek wil horen. Je geeft de luisteraar de kans om zelf een plaat aan te vragen. Ik denk dat het toch een goed gevoel geeft als je thuis een plaat hoort en weet dat die speciaal voor jou werd gedraaid.”
Enig idee hoeveel verzoekjes jij al hebt gedraaid op Radio Star?
“Vroeger werd dat geteld. We hielden dat elke zondag bij. Dat waren er steeds tussen de 100 en de 150 per uitzending. De jaarlijkse topper is moederdag. Dan gaan we vlotjes over de 200. Maar als we uitgaan van 100 verzoekjes per week zitten we toch gemakkelijk aan 5200 verzoekjes per jaar. Er zijn natuurlijk ook heel wat mensen die wekelijks luisteren, maar nooit een plaat aanvragen. Het verzoekprogramma bereikt volgens mij heel veel mensen.”
Hoe ben je bij Radio Star betrokken geraakt?
“Ik was 16 jaar en Etienne De Wit presenteerde toen het verzoekprogramma op zondagvoormiddag. Ze zochten een telefoniste. Ik zag het wel zitten om dat vrijwillig te doen. Zo ben ik bij de radio beland. Na verloop van tijd mocht ik al eens een winnaar bekend maken en daarna zelfs een verzoekje aankondigen. Zo heb ik de stiel geleidelijk aan kunnen leren. Een jaar later, in 1987, kreeg ik dan mijn eigen verzoekprogramma. Ik bereid die uitzendingen totaal niet voor. Ik krijg een verzoekje binnen en gooi dat meteen op antenne. Het komt spontaan. Ik probeer dat natuurlijk met de juiste intonatie te doen. Een verzoekje kan een trieste boodschap zijn, maar ook de aankondiging van een feestmoment. In ieder geval hoort er altijd een passende plaat bij.”
Radio Star heeft al een lange weg afgelegd, van piratenzender tot succesvolle lokale radio. Wat zijn jouw persoonlijke mijlpalen?
“Ik denk meteen aan de beginperiode, toen de studio nog in de Peperstraat was. Een heel oude studio, maar wel heel gezellig. Toen was er de rarara-quiz. Hilarisch. En ik denk ook aan 1989, toen er nog molenfeesten waren in Herzele. Men had mij uitgedaagd om mee te doen aan de molenprinsesverkiezing. Marc Dubois was toen voorzitter van Radio Star en hij had beloofd om iedereen in het verzoekprogramma op champagne te trakteren als ik zou winnen. Ik won en Marc Dubois heeft zijn woord gehouden. Dat was echt een feest in de studio. Een andere herinnering dateert van onze verhuis naar De Wattenfabriek. Ik ben een paar jaar niet meer bij Radio Star betrokken geweest, omdat ik voor andere radio’s werkte en omdat het moeilijk te combineren was met kleine kinderen. Maar in 2012 zijn we verhuisd naar De Wattenfabriek en op de opendeurdag had ik een mail gestuurd naar Michel Follet. Hij maakte toen nog radio en je kon hem winnen als je een originele reden had om hem naar een locatie te lokken. Het lukte ons om hem naar de gloednieuwe studio te krijgen. Hij had eigenlijk maar een half uur ingepland, maar de man is uiteindelijk twee uur gebleven en heeft zelfs mee gepresenteerd.”
(lees verder onder de foto)
Els in haar vertrouwde habitat, de studio van Radio Star in de Wattenfabriek.
Een recente mijlpaal is de goededoelenactie MFL-Herzele, die elk jaar groter en warmer wordt. Een onverwachts succes?
“Neen, we hadden het nooit zo groot gezien. Je kon drie jaar geleden uitdagingen sturen naar het gemeentebestuur, in het kader van de Rodeneuzendag van VTM, om geld op te halen voor psychische problemen bij jongeren. Mijn man, de voorzitter van Radio Star, stelde voor om het gemeentebestuur uit de dagen om het verzoekprogramma eens te presenteren. Het was de bedoeling dat het bestuur twee uur lang mijn plaats zou innemen en het programma zou presenteren. Schepen Benjamin Rogiers ging daar op in, maar wilde daar meteen een radiomarathon van maken. Daar waren wij in eerste instantie niet op voorzien, want dat wil zeggen dat je al die tijd ook mensen nodig hebt voor het logistieke luik en de techniek, maar het lukt. Wij waren ongelofelijk verrast door het aantal verzoekjes dat we binnenkregen en besloten om het jaar erna opnieuw een radiomarathon te organiseren voor andere goede doelen. We zitten nu aan de vierde editie. Het valt op hoe vele kleine beetjes een grote pot geld kunnen vormen. Je hebt grote sponsors die 1000 euro geven, maar even goed mensen die twee euro komen schenken. Die zijn minstens even belangrijk. En ja, het zijn opnieuw die verzoekje die hem doen, hé…”
Kan jij verklaren waarom de lokale radio het zo goed doet, en dat terwijl streaming en uitgesteld televisiekijken zo populair zijn?
“Ik denk dat de lokale berichtgeving onze sterkte is. Wie naar Radio Star luistert wil meer dan enkel muziek. Wij informeren mensen over activiteiten in Herzele. Er is de mis op zondag, de agendaberichten van verenigingen, het programma Helemaal Herzele. Ook de reclame die bij ons draait gaat over handelszaken in Herzele. Als je naar Radio Star luistert, voel je je meteen thuis. De binding met Herzele is onze sterkte.”
Hoe blij ben je met deze persoonlijke onderscheiding?
“Ik ben er nog altijd niet goed van. Het kwam totaal onverwachts. Ja, ik heb een hobby, ik maak al radio sinds mijn zeventiende, maar voor mij is dat eigenlijk niets buitengewoons. Ik ben van nature een optimist. En zeker op radiovlak. Ik zet mijn hoofdtelefoon op en ik ben blij. De dag dat ik dat niet meer graag doe, zal ik er ook mee ophouden. Maar ik denk niet dat dat voor direct zal zijn.”
Benieuwd naar het interview met de andere Herzelenaren die de Orde van de Plataan mochten ontvangen?
Luister naar Helemaal Herzele op Radio Star en/of hou deze website in de gaten!