Vanaf juni alle plastic verpakkingen in de blauwe zak

21 mei 2019 | Sarah De Moor | Onze gemeente

©Fost Plus

ILVA, de intercommunale die voor Herzele en 14 andere gemeenten het huishoudelijk afval inzamelt, komt met groot nieuws. Vanaf juni mag je alle plastic verpakkingen in de blauwe zak gooien. "Naast plastic flessen en flacons mogen eindelijk ook botervlootjes, champignonbakjes, plastic zakjes, schaaltjes en potjes mee in de blauwe zak", vertelt Tina Verraes, communicatieverantwoordelijke van ILVA. "De regel is simpel: is het een verpakking en is die van plastic, dan mag het bij het PMD."

Er is ook een nieuwe en belangrijke regel. "De plastic folies van schaaltjes moeten van elkaar verwijderd worden en los in de nieuwe blauwe zak gegooid worden. Net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval. Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet in de blauwe zak."

Goed voor het milieu én je portemonnee

"Al die verpakkingen worden zo gerecycleerd en niet langer verbrand. De gele zak zal alsmaar minder gevuld zijn, en de blauwe zak zal sneller vol komen te zitten. We verwachten dat er jaarlijks 8 kilogram minder restafval per persoon zal worden geproduceerd. Dat is zeer goed nieuws voor het milieu, maar zeker ook voor je portemonnee, want blauwe zakken zijn een pak goedkoper dan gele zakken."

Oude zakken niet weggooien

Heb je nog een voorraad blauwe zakken, dan kan je die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak. De prijs en de data op de inzamelkalender blijven dezelfde.

Lees alles over de nieuwe regels op www.denieuweblauwezak.be.

Tip: je kan je blauwe zak gerust al vullen met de nieuw toegelaten verpakkingen en de zak aanbieden op de eerste PMD-inzameling na 1 juni.

Beluister hieronder het volledige interview met Tina Verraes, communicatieverantwoordelijke van ILVA in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

18 mei 2019 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner