Herzele ten tijde van het coronavirus

15 maart 2020 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

De redactie van Helemaal Herzele hield zich de voorbije dagen wat op de achtergrond. Een bewuste keuze. Nieuwsberichten over het coronavirus stonden nog maar pas online en waren soms al snel achterhaald. Dat was allesbehalve goed voor de duidelijkheid. Nu de storm wat gaan liggen is, en de maatregelen stilaan duidelijk worden, lijkt het de redactie wel opportuun om enkele gevolgen voor onze gemeente op een rijtje te zetten.

Dit artikel wordt meermaals per dag geüpdatet. Wil je iets toevoegen, neem dan contact op met de redactie via onze contactpagina.

Algemene maatregelen

De website van gemeente Herzele geeft meer toelichting over de toepassing en interpretatie van de maatregelen die het nationaal crisiscentrum en de Vlaamse Regering namen en is gebaseerd op de informatie die ook via de gouverneurs werd verspreid. Deze maatregelen zijn voorlopig van toepassing tot en met 3 april, tenzij er een andere beslissing wordt genomen. Op 25 maart worden de maatregelen immers federaal geëvalueerd. Daardoor kan er nog geen uitspraak gedaan worden over de periode na 3 april, bijvoorbeeld over evenementen of (sport)kampen tijdens de paasvakantie.

Geschenkafdeling

 

Diensten gemeentehuis en Sociaal Huis: enkel nog na telefonische afspraak

Ook voor de diensten in het gemeentehuis en het Sociaal Huis worden de maatregelen verstrengd. Vanaf maandag 16 maart 2020 zijn die diensten enkel nog toegankelijk na telefonische afspraak. Dit wil zeggen dat niemand nog zomaar zal kunnen binnenwandelen in het gemeentehuis of in het Sociaal Huis. 

Samengevat:

  • Voor het gemeentehuis: noodzakelijk om eerst een afspraak te maken via 053 60 70 70.
  • Voor het Sociaal Huis (OCMW): noodzakelijk om eerst een afspraak te maken via 053 60 33 14.

 

Ziekenhuis AZ Sint-Elisabeth Zottegem

Op vraag van de federale overheid werd zondag beslist om het ziekenhuis volledig af te sluiten.

De ziekenhuisingang vanaf de parking gaat permanent dicht. De parkeerautomaten blijven bereikbaar van buitenaf.
U kan de patiënt aan de hoofdingang van het ziekenhuis afzetten en daarna zoals gebruikelijk op onze parking parkeren.

Aan de hoofdingang wordt aan alle bezoekers en patiënten gevraagd wat de reden van bezoek is. Enkel bij een geldige reden mogen zij ons ziekenhuis betreden.

  • geplande opname, raadpleging of behandeling
  • bezoek op de toegelaten diensten
  • ophaling/afgifte persoonlijk materiaal voor patiënten

De ingang van het dagziekenhuis blijft open onder dezelfde voorwaarden.

In de garage van de spoedgevallendienst wordt een pre-triage ingericht. Waar voordien enkel de patiënten met een vermoedelijke besmetting van COVID-19 zich moesten aanmelden, moet nu IEDEREEN aanbellen tot de verpleging u komt ophalen.

 

Activiteiten en evenementen t.e.m. 3 april

Het eetfestijn van brandweer Herzele werd afgelast. Heb je een kaart gekocht? Je kan jouw kaart gebruiken voor het eetfestijn op 21 en 22 maart 2021. Indien je toch liever jouw geld terug wil, kan dit door de aangekochte kaarten in een enveloppe te steken samen met je gegevens (naam, adres, rekeningnummer) en deze te deponeren in de brievenbus van de brandweerkazerne (Mergellaan 75, 9550 Herzele) of de aangekochte kaarten mee te geven in een enveloppe met je gegevens (naam, adres, rekeningnummer) aan de persoon van wie je de kaarten kocht. In beide gevallen wordt het geld dan overgeschreven op jouw rekening.

Theater Harbalorifa besliste om de voorstellingen van "Cyrano" te annuleren. Het theatergezelschap bekijkt verder met onder meer CC de Steenoven of het mogelijk is de voorstellingen op een latere datum te spelen, maar daarover is nog geen duidelijkheid. Dit weekend werden de online of telefonisch bestelde tickets voor de voorstellingen terugbetaald. Wie rechtstreeks tickets heeft gekocht via spelers of medewerkers zal door hen worden terugbetaald. 

Ook Toneelgroep Torengalm moet zijn voorstelling 'Per(r)ongeluk' uitstellen. De toneelgroep speelt de productie in november. Iedereen die een kaart gereserveerd heeft, wordt snel gecontacteerd om de annulatie te bevestigen.

De activiteiten in CC De Steenoven worden geannuleerd tot en met 19 april! Van zodra er een andere datum hebben is voor de geannuleerde voorstellingen, zal dit gepubliceerd worden op de website: https://www.herzele.be/annulatie

Ook de Heilige Livinusparochie moet enkele maatregelen nemen. Er zijn tot 3 april geen weekdagvieringen en weekendvieringen. Het sober maal in de veertigdagentijd op woensdagmiddag wordt geannuleerd. Ook de viering op vastenzondag (29 maart), het Taizégebed (20 maart) en de vesperdienst (3 april) worden geannuleerd. Toch worden de parochianen niet in de steek gelaten. "Met Radio Star, die wekelijks de eucharistie uitzendt, hebben we de handen (figuurlijk!) in elkaar geslagen om een eucharistieviering te voorzien die niet alleen te herbeluisteren is, maar die je ook kan bekijken op hun website", vertelt pastoor Herbert aan onze redactie. De viering kan je bekijken via www.radiostar.be/Misvieringen

De AH-quiz, georganiseerd door GO! Campus Herzele, wordt uitgesteld naar een nieuwe datum. "We hopen dat we dit jaar de editie nog kunnen laten doorgaan. In het andere geval hopen we jullie volgend jaar even talrijk te kunnen ontvangen", aldus Kim Van den Berge en Jan Mertens.

Om hun 45-jarig bestaan te vieren, wou het Doe Het Zelf Centrum op de Hoogstraat uitpakken met een grote opendeurdag op zaterdag 21 maart. Het DHZ-team laat weten dat het evenement wordt uitgesteld.

Op zaterdag 4 april zouden de jongens en meisjes van Chiro Herzele door de straten hollen voor hun jaarlijkse verkoop van Berlijnse bollen! Maar ook zij zijn genoodzaakt het evenement uit te stellen. De leiding zal een nieuwe datum vastleggen en communiceren.

KSA Hillegem laat weten dat de Stormnacht die gepland was op vrijdag 20 maart 2020 in zaal 't Hoefijzer in Woubrechtegem zal worden uitgesteld.

 

Lokale economie

De lokale economie wordt hard getroffen. Café’s worden geslotenRestaurants mogen open blijven om maaltijden te laten afhalen of te bezorgen. Er mogen in geen geval mensen ter plaatse eten. Dit betekent dat frituren, afhaalchinezen, broodjeszaken, ... verder kunnen werken, voor zover zij niemand ter plaatse laten eten. Hotels (of B&B’s) blijven open, enkel en alleen voor de overnachting. Ontbijten in publieke ruimte kan niet, op de kamer wel. Commerciële winkels en shoppingcentra blijven tijdens de week open. In het weekend worden ze gesloten. Uitgezonderd apothekers en winkels voor voeding en dierenvoeding. Zij mogen in het weekend open blijven, net als nachtwinkels. De bevoorrading van voedingswinkels is gegarandeerd. Hamsteren heeft geen enkele zin!

De wekelijkse markt op woensdag mag doorgaan. Voorwaarde is dat kramen voldoende uit elkaar worden opgesteld en dat drummen van mensen wordt vermeden.

Heel wat Herzeelse restaurants starten met takeaway of leveren aan huis. Ook enkele winkels leveren in het weekend aan huis. Tip: kijk op hun website en/of facebookpagina en steun hen.

Oproep: Helemaal Herzele zet de initiatieven van de lokale handels- en horecazaken graag in de schijnwerpers. We werken aan een overzichtsartikel. Laat ons dus weten wat jouw zaak onderneemt. Gebruik hiervoor onze contactpagina.

 

Onderwijs

De federale maatregelen steken ook stokken in de wielen voor de inschrijvingen op de scholen. Alle inschrijvingen worden opgeschort tot en met 3 april. Zo zullen ook het Sint-Paulusinstituut en het Atheneum Herzele geen inschrijvingen kunnen doen. Hou de website en sociale media van de school in de gaten voor een nieuwe datum.

 

Solidariteitsacties

De federale maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus raden senioren en mensen met een verzwakte weerstand af om zich onder de bevolking te begeven. Deze maatregelen maken het voor hen, maar ook voor zij die minder mobiel zijn, moeilijk om de nodige boodschappen te doen.

De Herzeelse jeugdbewegingen zaten samen met schepen van jeugd Benjamin Rogiers, die het initiatief nam om een solidariteitssysteem uit te werken. Concreet houdt dit in dat deze risicogroepen een beroep kunnen doen op de jeugdbewegingen om hen te voorzien in levensmiddelen of voor hen een bezoekje te brengen aan de apotheek. KSA Hillegem zal instaan voor zij die wonen in Hillegem of Borsbeke, Chiro Okido Herzele neemt Herzele, Woubrechtegem en Ressegem voor haar rekening en Chiro Sint-Katrien Steenhuize shopt voor wie dat nodig heeft in Sint-Lievens-Esse, Sint-Antelinks en Steenhuize-Wijnhuize. "We namen contact op met een dokter om hen te begeleiden om alles zo hygiënisch en veilig mogelijk te laten verlopen. De voorwaarde is wel dat al deze inkopen bij onze Herzeelse zelfstandigen kunnen gebeuren om onze lokale economie een hart onder de riem te steken", licht schepen van jeugd Benjamin Rogiers toe. “Op die manier willen deze jongeren, die nu onverwachts wat extra vrije tijd hebben, hun steentje bijdragen aan een solidaire samenleving”, vult schepen Rogiers aan. 

MFL-Herzele wil de bewoners van woon- en zorgcentra toch wat liefde brengen in deze eenzame tijden met een speciaal verzoekprogramma op Radio Star. Op zaterdag 21 maart van 13u00 tot 15u00 zullen de initiatiefnemers “Met Feel Liefde” verzoekplaten draaien voor bewoners van woon-en zorgcentra. Ken jij ook iemand die zij kunnen blij maken met een plaatje op de radio? Heb je een speciale boodschap voor iemand? Mail naar mfl@radiostar.be of bel tijdens het programma naar Radio Star op 053 63 05 62.

Afgelopen vrijdag maakten de leerlingen van Atheneum Herzele alvast al enkele kaartjes met bemoedigende teksten voor de bewoners van WZC Ter Leen.

 

#VlaanderenHelpt

De maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, lokken een nooit geziene golf van solidariteit uit in Vlaanderen. Vlamingen willen zich inzetten om mensen die het extra moeilijk hebben deze dagen te helpen: door boodschappen te doen, de hond uit te laten, of simpelweg contact te houden.

Toch dienen ook deze acties veilig te verlopen, zowel voor de vrijwilligers als voor de hulpbehoevenden.

Minister-president van de Vlaamse regering Jan Jambon, Vlaams Viceminister-president en minister van Samenleven Bart Somers en Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke lanceren daarom #Vlaanderenhelpt.

Meer info: https://www.vlaanderenvrijwilligt.be/wp-content/uploads/2020/03/vlaanderenhelptinfo15032020.pdf

Reclamebanner