"Als we nu echt ons best doen, dan mogen we binnenkort een verrijzenis ervaren..."

12 april 2020 | Damien De Leeuw | Onze gemeente

Pastoor Herbert Vandersmissen tijdens de paaswake in de Sint-Martinuskerk in Herzele ┬ęDamien De Leeuw, Radio Star

Vandaag was het Pasen en dus mochten de paasklokken opnieuw luiden en die hadden natuurlijk chocolade eitjes mee. Alleen in onze eigen tuin welteverstaan, want ook de paasklokken moeten zich aan de regels houden. Maar Pasen is in de eerste plaats natuurlijk een katholieke feestdag. Dan komen we samen, om de verrijzenis van Jezus te herdenken. Maar dat verloopt nu helemaal anders door de corona-maatregelen. En dat is wennen, vertelt pastoor Herbert Vandersmissen: "Voorafgaand aan Pasen is er de Goede Week. Dat is de belangrijkste week in het Kerkelijk jaar. Normaal is dat een drukke week, waar we veel samenkomen en veel vieren. En dat kon dit jaar niet."

In verschillende media wordt gesproken van een paasfeest in mineur. Pastoor Herbert: "Ik denk dat het in de beleving wel zo aanvoelt. We zijn het niet gewoon om het op deze manier te vieren. Maar tegelijkertijd voel ik bij mezelf en bij de parochianen een stukje ook het tegenovergestelde. We krijgen nu echt de kans om stil te staan bij wat we nu eigenlijk vieren: de eucharistie. Het is een gewoonte geworden omdat we het zo vaak doen. Daardoor worden we hopelijk dichter bij de essentie gebracht."

Van zodra de corona-maatregelen van kracht werden, besliste pastoor Herbert om toch door te gaan met de wekelijkse eucharistievieringen. Hij doet dat in beperkte kring en achter gesloten deuren. "Enkel een cantor, een lector, een organist en ikzelf gaan voor in de viering en we houden ons aan de 'social-distancing' maatregelen. Uiteraard is er ook een technicus van Radio Star aanwezig voor de opname van de viering." De eucharistieviering is zoals steeds elke zondagmorgen te beluisteren op Radio Star. "Er wordt ook een beeldopname gemaakt van de viering, zodat we die kunnen aanbieden aan onze parochianen, maar ook aan de woonzorgcentra waar het wordt geprojecteerd op grote schermen.

Het aantal kijkers vindt pastoor Herbert niet belangrijk. "We doen het voor wie wil kijken. We doen het om de mensen toch het gevoel van de Goede Week te geven, om ze te raken door het Woord en de zang. Op die manier proberen we de mensen nabij te zijn. Of het er nu honderd of een paar duizend zijn, doet er eigenlijk niet toe."

De toekomst is onzeker voor iedereen maar toch geeft priester Herbert nog een paasboodschap mee: "Als we nu echt ons best doen, hoe moeilijk het ook is, dan ben ik er van overtuigd dat we binnen enkele weken een verrijzenis mogen ervaren: dat we terug mogen opstaan en deze crisis samen overwinnen."

Audiofragmenten

Pastoor Herbert Vandersmissen over de Goede Week

11 april 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner