Opnieuw eucharistievieringen in Herzele, Vlierzele en Sint-Lievens-Houtem

16 juni 2020 | HelemaalHerzele | Onze gemeente

Woensdag 10 juni zat de parochieploeg samen om te bekijken wat en hoe het aanbod van de liturgische diensten er in de komende maanden zal uitzien. "Dat was een hele opdracht want de richtlijnen zijn duidelijk en streng. Als parochieploeg willen we daar niet lichtzinnig mee omspringen omdat gezondheid een kostbaar goed is!", zegt pastoor Herbert Vandersmissen in een gesprek met Helemaal Herzele op Radio Star.

Hieronder zetten we alles op een rijtje:

 

Eucharistievieringen op weekdagen

Tot eind augustus zullen er géén weekdagvieringen zijn. Ook de maandelijkse viering in de Livinuskapel zal niet plaatsvinden tijdens de komende maanden.

 

Eucharistievieringen in het weekend

De vieringen van het weekend zullen wel hervat worden. In de kerken van Herzele en Vlierzele kunnen 100 mensen worden ontvangen, in de kerk van Houtem 78 mensen. Tijdig komen is aangeraden. Er wordt uitdrukkelijk gevraagd dat wie tot een risicogroep behoort zeer ernstig nadenkt of onmiddellijk aansluiten wel aangewezen is. Het is aangeraden dat bij het binnenkomen en buitengaan een mondmasker wordt gedragen. Bij het betreden van de kerk zullen er zuilen staan met desinfectiegel. Dit is verplicht. Iemand van de onthaalploeg begeleid je vervolgens naar je plaats. Je mag niet zomaar overal gaan zitten – er wordt begrip en respect  gevraagd voor de afspraken die hieromtrent gelden. Bij de communie zullen dezelfde mensen van de onthaalploeg je wegwijs maken zodat – via eenrichtingsverkeer – iedereen veilig de kans krijgt om de communie te ontvangen. Gelieve ook voor deze instructies de nodige aandacht te hebben. Na de viering wordt er ook in volgorde naar buiten gegaan. Zowel binnen als buiten de kerk vragen we uitdrukkelijk om tussen de verschillende ‘bubbels’ en personen 1,5 meter afstand te bewaren! Er zal geen samenzang zijn omdat dit te veel vochtdeeltjes in de lucht brengt en dus zullen een aantal onderdelen van de mis gebeden in plaats van gezongen worden. Er zal wel orgelspel zijn die de viering opluistert en ondersteunt.

Zoals gewoonlijk blijft Radio Star de zondagviering uitzenden om 8u 's morgens. Tot eind juni wordt de viering ook op beeld opgenomen en gedeeld via sociale media en de website van Radio Star.

 

Uitvaarten

Voor uitvaarten gelden dezelfde afspraken rond de maximumcapaciteit van aanwezigen. Ook hier geldt dat je niet zomaar eender waar mag gaan zitten en dat te allen tijde tussen elkeen 1,5 meter afstand bewaard moet blijven. Tot eind augustus gebeuren de uitvaarten omwille van de voorschriften in gebedsdienst. Herdenkingsdiensten en herdenkingen worden pas na de zomermaanden heropgestart: daartoe zullen de betrokken families een brief ontvangen.

 

Dopen

Dopen gebeuren tijdelijk terug individueel en in vereenvoudigde vorm. De ingeplande dopen van de voorbije tijd worden opnieuw ingepland na contact met de familie en daarna komen de nieuwe aanvragen aan bod. Ook hier is het sterk aangeraden dat er in beperkte kring gevierd wordt want ook hier dient de afstand tussen de aanwezigen gerespecteerd te worden.

 

Intenties

Wie een intentie aanvraagt moet er rekening mee houden dat de kerken tijdelijk niet op volle capaciteit aanwezigen kunnen ontvangen. Er is geen reservatie van plaatsen mogelijk, indien het kan wordt gevraagd om na de zomer pas de intentie te doen zodat gegarandeerd kan worden dat de familie in zijn geheel kan worden ontvangen.

 

Eerste communie & vormsel

De eerste communies en vormsels zijn ingepland voor de maanden september en oktober. Hopelijk kunnen deze in goede omstandigheden plaatsvinden. Er zijn enkele ouders die aangevraagd hebben om los van de klasgroep en dus in de zomermaanden hun dochter of zoon de eerste communie te laten doen. Omwille van de huidige omstandigheden en het huidige verloop van de viering lijkt ons dat niet aangewezen. Een eerste communie moet een viering zijn met zang, betrokkenheid van het kind, vierende gemeenschap op zijn best en geen (letterlijk) afstandelijk gebeuren. Ook dopen in de zondagsviering zal voorlopig niet gebeuren.

 

Nog niet alle vragen zijn beantwoord … veel is nog onduidelijk en in de komende weken zal door het effectief uitvoeren van de vieringen veel duidelijker worden. De parochieploeg probeert zo performant mogelijk te communiceren en rekent op uw begrip.

 

Beluister hieronder het volledige interview met pastoor Herbert Vandersmissen in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

13 juni 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner