Predicaat 'Koninklijke Vereniging' voor 50 jarig bestaan vzw WTC de Mergelhoek

30 september 2021 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Officiële foto van de uitreiking van het predicaat ©Kabinet van de gouverneur van Oost-Vlaanderen

Toen de vereniging in oktober 1970 opgericht werd als een vrije wielertoeristenclub, waren ze een zeldzaamheid in de steek. Het begon met vijf dappere fietsers die reden zonder helm, maar wel met een hoed tegen de zon. Ze deden dat uit liefde voor het fietsen, en -naar verluid- om eens thuis weg te zijn. Het waren pioniers zonder het zelf te beseffen, want enkele jaren later werden in de omliggende gemeenten de eerste clubs naar hun voorbeeld opgericht.

(lees verder onder de foto)


Foto uit 1975 aan toenmalig café Sint-Lievens-Houtem op de Groenlaan.
Café Sint-Lievens-Houtem was het eerste clublokaal van de vereniging.
©Willy De Meerleer - Herzele in Beeld

 

De eerste grote rit was in 1978 naar Lourdes. Het vertrek was een waar evenement in Herzele. Geen gsm, what'sapp of skype. Elke dag werd er om 08u00 naar het clublokaal gebeld om aan de familie door te geven hoe het met iedereen was. 

Iedere zondag vertrekken de wielertoeristen aan Café De Mergelhoek aan het station, om 8u30. Ook in de wintermaanden wordt er gefietst, maar wel pas om 9u00. 

Verenigingen die vijftig jaar (of langer) bestaan, kunnen de titel 'Koninklijk' aanvragen. Na goedkeuring van het dossier overhandigt de gouverneur het predikaat van Zijne Majesteit de Koning aan de vereniging. Deze zomer werden enkele bestuursleden uitgenodigd op een officiële uitreikingsavond. Ook de burgemeester Johan Van Tittelboom en schepen van Sport Benjamin Rogiers waren hierbij aanwezig.

Luister hieronder naar een interview met Ronny De Lange en Georges Vandriessche in Helemaal Herzele op Radio Star.

 

Audiofragmenten

Deel 1

18 september 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Deel 2

18 september 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner