Wachtruimte in stationsgebouw terug open

8 januari 2022 | Sarah De Moor | Onze gemeente

Nieuwe wachtruimte, met retro wachtbanken ©Damien De Leeuw

Stationsgebouwen worden alsmaar vaker verkocht met een herbestemming tot gevolg. Ook in Herzele werd het stationsgebouw te koop aangeboden. Doordat het lokaal bestuur Herzele het gebouw heeft kunnen kopen en renoveren, gebeurt er bij ons geen volledige herbestemming. "We hebben de unieke kans gekregen het gebouw in eigen beheer te houden. Het is enorm fijn om alle Herzeelse pendelaars opnieuw een warme wachtruimte te kunnen aanbieden", aldus Schepen Jan Van Damme tijdens de inhuldiging eind december. Pendelaars kunnen er sinds dan, elke dag tussen 5u00 en 22u00, terecht om in een warme en verlichte ruimte hun trein op te wachten. Brandt er geen licht? Geen paniek. Het licht werkt met een sensor en zal aangaan van zodra deze beweging detecteert.

(lees verder onder de foto)


Schepen Jan Van Damme mocht heel symbolisch het lintje doorknippen van z'n laatste project als schepen van Openbare Werken.

 

Sinds zijn ontstaan in 1994 voerde de lokale politieke partij LEEF! actie rond het station. "We pleitten voor meer openingsuren, organiseerden petities samen met reizigers en schilderden zelf de toiletten", vertelt Filip De Bodt in Helemaal Herzele op Radio Star. "In 2010 herstelden we nog de luifel om de reizigers wat beschutting te geven tegen regen en kou. Telkens kregen we spoorwegpolitie op ons dak maar kregen we ook de steun van de Gemeente Herzele, die zelf herstellingen uitvoerde, het gebouw kocht en renoveerde."

(lees verder onder de foto)


Archieffoto: één van de acties van Leef! aan het stationsgebouw van Herzele. Achteraan rechts zien we Filip De Bodt.
Foto: © Facebook Filip De Bodt.

 

Na vijftien jaar is de buit dus binnen voor Filip: "In plaats van het gebouw te laten verloederen, zoals veel andere gemeenten doen, werd het gerenoveerd en kan de wachtzaal opnieuw open. In de toekomst komen er een Mobipunt en burelen/vergaderruimtes. LEEF! wenst dan ook de huidige en voorbije Herzeelse besturen proficiat met dit kerstcadeau: Soms gaat het ontzettend traag in politiek en hou je dingen niet voor mogelijk, maar dit bewijst nog eens dat actie voeren helpt en dat je moet op dezelfde nagel blijven hameren als je iets kan verbeteren voor de plaatselijke bevolking.”

Op de verdere invulling van het stationsgebouw is het nog even wachten. Er wordt volop gezocht naar een uitbater voor de lunchbar die er zal komen. En ook de eerste verdieping krijgt nog een invulling, wellicht onder de vorm van een co-working space.

Luister hieronder naar een interview met gemeenteraadslid Filip De Bodt (Leef!) in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

8 januari 2022 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner