Twee medailles voor dansclub Move-It

9 juni 2018 | Sarah De Moor | Sport

Het hoeft niet altijd over voetbal of wielrennen te gaan. Ook in de danssport speelt Herzele mee op het hoogste niveau. Met dank aan dansclub Move-It. Hun Bubble Gums en Beatfreakz dansten zich naar een gouden en zilveren medaille op het Belgisch Kampioenschap. Coaches Xenia en Deborah zijn bijzonder trots.

 

Goud en zilver op het Belgisch Kampioenschap: wow! Hadden jullie dat verwacht?

Xenia: “We hadden het niet verwacht. We waren natuurlijk al heel blij dat we naar het Belgisch Kampioenschap konden gaan, maar we hadden geen verwachtingen. Ergens hoop je natuurlijk wel dat je met jouw groep op een mooie plaats eindigt. Het is zeer moeilijk in te schatten omdat de jury ook altijd anders samengesteld is. Je kan dus nooit inschatten hoe de jury zal reageren.”

 

De Bubble Gums en de Beatfreakz, dat zijn de wedstrijdteams van Move-It?

Deborah: “Move-It heeft zowel recreatieve groepen als wedstrijdgroepen. We hebben de Bubble Gums, onze jongste demogroep. Er zijn ook de Blue Rebels. En dan hebben we nog de Beatfreakz. Kickass en M-Formation zijn onze adult demogroepen. Die zijn ouder dan 16 jaar.”

Xenia: “De Bubble Gums zijn van 9  tot 11 jaar. De Beatfreakz zijn de junioren, van 13 tot 15 jaar.”

Deborah: “Ik train de Beatfreakz. Wij zitten met onze groep in de middenklasse. We hebben al twee promotiepunten bij elkaar gesprokkeld. Als we volgend seizoen nog een promotiepunt kunnen bemachtigen, gaan we over naar de topklasse.”

 

En jullie nemen het hele jaar door deel aan verschillende wedstrijden?

Deborah: “We volgen de wedstrijdkalender van Danssport Vlaanderen. Als je bij de eerste drie of vier bent, krijg je een promotiepunt. Heb je drie promotiepunten bijeengesprokkeld, dan mag je overgaan naar een hogere klasse. Van middenklasse naar topklasse bijvoorbeeld.”

 

Worden er bij Move-It audities georganiseerd om te bepalen wie in de demogroep mag?

Xenia: “Vroeger gingen we zelf naar de groepen kijken en selecteerden we de kinderen. Nu geven we een briefje mee, en de kinderen die interesse hebben, kunnen dan auditie komen doen. We leren op die auditie een dansje aan. Ze hebben twee dagen de tijd om dat dansje in te oefenen en dan moeten ze dat dansje tonen aan een vierkoppige jury.”

Deborah: “Wij zitten ook in die jury, want wij weten wat belangrijk is om in een wedstrijdgroep te zitten. Als iemand tijdens de auditie een foutje maakt, is dat niet zo erg. Maar je moet wel zien dat ze de basis hebben. Ze mogen ook niet verlegen zijn om te dansen. Attitude is heel erg belangrijk de laatste tijd. En techniek. Dat is zeker geëvolueerd de laatste jaren. Een vijftal jaar geleden was synchroniciteit nog het belangrijkste.”

 

De choreografie waarmee jullie deelnemen aan wedstrijden wordt natuurlijk door jullie gemaakt. Hoe pakken jullie dat aan?

Deborah: “Ik haal veel inspiratie uit workshops die ik volg. Als trainer moet je jezelf bijscholen en zo krijg je nieuwe invloeden. Ook via Instagram bijvoorbeeld. Dit jaar heb ik me toegelegd op het leren van nieuwe stijlen, die ik dan ook kan aanleren aan de meisjes. Daardoor zijn we enorm gestegen in vergelijking met vorig jaar. De eerste wedstrijd behaalden we de vijfde plaats en eigenlijk was ik best ontgoocheld. Ik ben dan naar de jury gestapt en heb feedback gevraagd. Daarna heb ik mijn dans aangepast.”

 

En dan moet er hard getraind worden om die choreografie onder de knie te krijgen?

Xenia: “De Bubble Gums trainen 1,5 uur per week.

Deborah: “En de Beatfreakz trainen 2 uur per week. Dat is weinig en daarom doen we allebei iets extra. We vragen aan de meisjes om filmpjes te maken van zichzelf. Wij geven hen dan persoonlijke feedback, want in de les ben je met twintig en dan kan je zeker niet alles zien.”

Xenia: “Ik vraag ook steeds een filmpje met de verbetering. En ze blijven me filmpjes sturen tot het goed is.”

Deborah: “Het is een beetje drillen, hé. Drie minuten dansen is een zware sportieve inspanning. Je moet alles geven.

Xenia: “Daarom is passie zo belangrijk. Anders hou je dat niet vol.”

 

Luister hieronder naar het interview met Deborah en Xenia in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

Dansclub MOVE-IT behaalt twee medailles op BK

9 juni 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner