"Vrouwen spelen mooier voetbal"

22 augustus 2018 | Sarah De Moor | Sport

Het vrouwenvoetbal zit in de lift en dat hebben ze bij KVC De Toekomst - de Zebra's voor de kenners - goed begrepen. Dit seizoen kan je in Borsbeke ook supporteren voor een damesploeg. De hele ploeg ging alvast op stage. "Zo'n stage is goed om het groepsgevoel te bevorderen", vertelt ploegverantwoordelijke Patrick, "en om de speelsters op een andere manier te leren kennen. Wie neemt het voortouw, wie is er zelfstandig, wie is de pleziermaker enzovoort."

De dames vertrokken op zaterdag 11 augustus om 06u30 (!) voor een tweedaagse naar Bergen Op Zoom in Nederland. "Na het ontbijt volgt er meteen een training. In de namiddag is er een oefenwedstrijd tegen VV Schijf. Na het avondeten gaat de riem er wat af met een bezoek aan de stad. Op zondag is er een zeer actief bosspel in de voormiddag. In de namiddag staat het programma nog niet vast. Ofwel een training, misschien een wedstrijd - de zoektocht naar een tegenstander is nog bezig - of een bezoek aan het Outletcentrum in Roosendaal. Eigenlijk hangt alles af van het weer, en van de vermoeidheid, want op maandag staat er opnieuw een training gepland In de late namiddag organiseren we sowieso nog een barbecue voor we afreizen naar huis."

 

Mengeling van ervaren speelsters en beginners

De kern van de damesploeg bestaat uit 21 speelsters, waaronder 2 doelvrouwen. Er zijn ook 2 vrouwelijke trainsters en 1 trainer voor de doelvrouwen. Een team van 7 personen doet er alles aan om de meisjes zonder zorgen hun wedstrijden te laten spelen. "Eigenlijk is de ploeg een mengeling van ervaren speelsters en beginners. We hebben meisjes uit eerste en tweede provinciale, maar ook speelsters die ervaring hebben opgedaan in nationale. Verder zijn er ook een aantal nieuwe speelsters die voor het eerst voetbal spelen in clubverband en speelsters die opnieuw met voetbal beginnen. We hebben echt een goede ploeg!"

De eerste wedstrijd is al achter de rug. "Uitslag was 2–2 tegen SK Leeuw. Die ploeg was vorig seizoen derde in eerste provinciale Vlaams Brabant. Halfweg was de stand 0–2 in ons voordeel, maar toen begon de vermoeidheid toe te slaan." Er volgen na de stage nog enkele oefenwedstrijden op verplaatsing, maar op vrijdag 31 augustus om 20u00 spelen de vrouwelijke Zebra's hun eerste thuiswedstrijd. "Voor de Beker van Oost-Vlaanderen, de Hofman Cup, tegen Rupelmonde. In de maand september wordt er ieder weekend gespeeld voor de Hofman Cup. Begin oktober begint dan de competitie."

 

"Vrouwen spelen mooier voetbal"

Enkele maanden geleden kwam Patrick samen met speelsters Liesa en Amber naar de studio van Radio Star voor een interview in het programma Helemaal Herzele. De dames toonden toen een gezonde ambitie. "We hebben kwaliteit in de ploeg om hoog te eindigen in de competitie. Top drie moet mogelijk zijn. Maar de groepssfeer zal veel bepalen. Als je niet overeenkomt, kan je niets presenteren op een veld", vertelde Amber. "In een vrouwenploeg leeft het groepsgevoel enorm."

Er werd ook gebabbeld over het eventuele verschil tussen vrouwen- en mannenvoetbal. "Vrouwen spelen eigenlijk niet anders dan mannen", vertelde Liesa. "En mensen die zeggen dat we minder spectaculair spelen of trager spelen, moeten gewoon komen kijken, want ook wij brengen echt mooi voetbal." Ploegverantwoordelijke Patrick ging daar helemaal mee akkoord. "Vrouwen spelen zelfs mooier voetbal. Bij de dames worden er minder overtredingen gefloten. Er wordt minder aan de truitjes getrokken. Daar zie je soms meer voetbal dan bij mannen."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Patrick, Liesa en Amber in Helemaal Herzele op Radio Star.

Wil je de damesploeg van KVC De Toekomst Borsbeke blijven volgen, kijk dan zeker eens op hun Facebookpagina.

Audiofragmenten

14 april 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

14 april 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner