"Toen Ewoud in het revalidatiecentrum lag, sprak hij al over de Mont Ventoux oprijden"

25 december 2018 | Sarah De Moor | Sport

© Luc Dequick

Samen naar Tokio in 2020. Dat is de droom van Ewoud Vromant en Anneleen Poelman uit Woubrechtegem. Niet met vakantie, maar wel naar de Paralympische Spelen, de Olympische Spelen voor mensen met onder meer een lichamelijke handicap of visuele beperking. 

Amputatie

In 2012 wordt er bij Ewoud een tumor vastgesteld in het rechterbovenbeen. "Ik onderging een chemokuur, maar de tumor verdween niet. Een amputatie was de enige mogelijkheid", zo vertelt Ewoud. "Op dat moment zakt de grond onder je voeten weg", vult Anneleen aan. "Maar je moet je snel herpakken. We hadden op dat moment een zoon van twee jaar. Je kan dus niet anders dan vooruit kijken. Ewoud is ook altijd heel sterk gebleven. Hij liet de moed nooit zakken. Van opgeven was nooit sprake."

"Toen Ewoud in het revalidatiecentrum lag, sprak hij al over de Mont Ventoux oprijden. De dokter zei tegen mij dat ik hem wat moest kalmeren, maar Ewoud heeft sport nodig. Het is voor hem een belangrijke uitlaatklep." Ewoud kreeg een prothese en staat zes maanden later, dankzij een dokter uit het centrum, op de latten. "Een fantastische ervaring. En zo kwam ik in contact met andere personen die sport inrichten voor mensen met een handicap."

Indrukwekkend palmares

Ewoud sluit zich aan bij een atletiekclub en leert lopen met een blade (een loopprothese). Nog datzelfde jaar wordt hij Belgisch Kampioen op de 100 en de 200 meter. Ook zwemmen lukt aardig, met een zilveren medaille op de 50 meter vrije slag. "Internationaal kon ik echter geen topniveau halen. Ik schoot er tekort. Ondertussen startte ik ook met wielrennen en eigenlijk deed ik dat het liefste. Ik begon de trainingen op te drijven en ik nam ook deel aan het Belgisch Kampioenschap. In 2016 werd ik al derde. En in 2017 en 2018 was de titel voor mij, zowel in het tijdrijden als op de weg. Ik reed ook wereldbekerwedstrijden en haalde de top tien. Het geloof begon dus te groeien."

De weg naar Tokio

De weg naar Tokio ligt open, maar zeker van een deelname aan de Paralympische Spelen is Ewoud nog lang niet. "Het gaat er nu om om zoveel als mogelijk punten te sprokkelen in grote wedstrijden. Die punten komen dan op naam van ons land, niet op mijn naam. België zal in het voorjaar van 2020 een aantal slots toegewezen krijgen en de federatie zal dan beslissen welke renners gebruik kunnen maken van die slots. De selectie zal gemaakt worden op basis van het parcours en de conditie." En er is weldegelijk concurrentie. "Er zijn een tiental renners die kans maken en in de aanloop naar de spelen wordt de concurrentiestrijd harder. Het is de grote droom van elke renner. Het is het hoogste wat er te bereiken valt. We werken er allemaal vier jaar lang keihard voor."

Een koppel met een missie

Meetrainen doet Anneleen nog net niet, maar ze is wel een belangrijke schakel in het verhaal. "Ik ben een beetje zijn agenda. Het vraagt aanpassingen, maar we hebben het er voor over", zegt Anneleen. "Ik combineer het met een job. Een groot deel van het huishouden en de zorg voor de kinderen is dus voor Anneleen", gaat Ewoud verder. "Je moet er dus samen voor gaan."

Alle steun is welkom

"Ik kan niet leven van de sport", vertelt Ewoud. "Een topsportcontract kan, maar voor paralympische sporters is dat sowieso een halftijds contract. Een beetje onrechtvaardig eigenlijk, want wij moeten evenveel trainen als alle andere sporters." Bovendien is het materiaal ook erg duur. "Ik heb drie fietsen nodig voor de drie disciplines die ik beoefen. En dat moeten drie topfietsen zijn, want anders kan ik niet meedraaien. Het draait om honderdsten van seconden. Om die winst te maken, moet je een paar duizend euro per fiets meer betalen."

"We hebben gelukkig zeer lieve buren", zegt Anneleen. "Zij organiseren op zaterdag 30 maart een eetfestijn in de parochiezaal van Sint-Lievens-Esse. We zijn ook volop op zoek naar sponsors. We proberen wat bedrijven aan te spreken."

 

Beluister hieronder het volledige interview van Ewoud Vromant en Anneleen Poelman in Helemaal Herzele op Radio Star.
Wil je het verhaal blijven volgen, neem dan een kijkje op hun website of facebookpagina.

Audiofragmenten

15 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

15 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner