"Geen Belgische paspoort hebben, houdt mijn dromen tegen"

2 januari 2019 | Guy De Moor | Sport

Benjamin Aljija (JC Herzele) vs Maxime Van Rechem (AM Judo Poseidon-Ryu) tijdens het Belgisch Jeugdkampioenschap 2016 in Herstal. © Rik Vander Sanden

De achttienjarige Herzelenaar Benjamin Aljija bewees in 2018 nog maar eens dat hij alles in zijn mars heeft om een mooie carrière uit te bouwen in het judo. Hij won het Provinciaal en Vlaams kampioenschap en haalde brons op het Belgische kampioenschap. "Ik deed voor het eerst mee met de U21 en was eigenlijk best een beetje bang. Dat zijn de grote jongens hé. Die zijn veel ouder dan mij. Maar het viel mee." En dus probeerde Aljija het bij de senioren. Met succes. "Op het Provinciaal kampioenschap werd ik derde. En op het Vlaams zesde."

Schoolvoorbeeld van integratie

Internationaal doorbreken is de logische volgende stap, maar er is een probleem. Op de vlucht voor de Kosovo-oorlog belandde Benjamin Aljija met zijn gezin in 2009 vanuit Macedonië in België. Een definitief Belgisch paspoort krijgen, is tot op heden nog altijd niet gelukt. In 2014 kreeg hij zelfs te horen dat hij met zijn familie het land moest verlaten. De procedure loopt nog altijd. Nochtans wordt Aljija een schoolvoorbeeld van integratie genoemd.

"Ik kan meedoen met internationale wedstrijden, maar alleen in de buurlanden. In 2014 en 2016 werd ik Belgische Kampioen en kon ik deelnemen aan de Europa Cup, maar het was te ver en omwille van de procedure mocht ik dus niet. Het houdt mijn dromen dus echt tegen, want die internationale tornooien zijn erg belangrijk. Je moet je kunnen meten met de internationale top."

Harde sport

Judo is een harde sport. Niet alleen de wedstrijden, maar ook de trainingen. "Ik train altijd op woensdag, vrijdag en zondag in de club. En ik ben vaak weg van huis. Ik sliep elk weekend bij iemand van de club als er tornooien waren en ik ging ook op stage. Dat was in het begin even wennen voor mijn familie, maar ze zijn enorm trots op mij."

 

Beluister hieronder het volledige interview met Benjamin Aljija in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

22 december 2018 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner