Oost-Vlaamse Molendag in Herzele

16 oktober 2021 | HelemaalHerzele | Activiteiten

Voor een keur aan historische molens moet je in Herzele zijn. Op enkele wieklengten van elkaar vind je er vier. Ze zijn alle maalvaardig dankzij een enthousiaste groep van meester-molenaars en het gemeentebestuur, dat molens koestert. Op elk ervan kan je het geniale ambacht van molenaar actief beleven en word je overdonderd door soms ludieke verhalen over de ooit zo prominente kruispuntrol van de molenaar, tussen boer en bakker of brouwer, en over zijn reputatie als dief en vrouwenverleider.

De oudste molen, de 17de-eeuwse staakmolen Te Rullegem, tolt met de wind op een Frankische kouter langs de Molenstraat. In 2014 werd vlakbij een rosmolen opgetrokken, waarin molenstenen dus door een paard worden aangedreven wanneer Sint-Blasius het even laat afweten. Wandel via de fraai gerestaureerde ruïnes van de burcht van Herzele naar de Hoogstraat en voel je nietig naast de machtige stenen romp van de bovenkruier Ter Rijst, gebouwd aan het eind van de 18de eeuw. Langs spaghettistraatjes of over een oude trambaan ontdek je het heerlijk groene Herzele en bereik je de Kamstraat, waar de in 2008 heropgerichte Buysesmolen het landschap verlevendigt en symbool staat voor eerbiedwaardige erfgoedzorg.

Op wandelschoenen of fietsbandjes verken je dit deel van de Vlaamse Ardennen het plezierigst. Laat onderweg het meelstof uit jouw wimpers waaien of spoel het door met een biertje uit één van de twee Herzeelse familiebrouwerijen.

Op de Oost-Vlaamse Molendag op zondag 17 oktoboer kan je in Herzele de Molen Te Rullegem en rosmolen (Molenstraat, Herzele) en de Buysesmolen (Kamstraat 14, Sint-Antelinks) bezoeken. Een rondleiding door de molenaars is mogelijk en in de Molen Te Rullegem is er ook de mogelijkheid om meel te kopen. De Molen Ter Rijst kan momenteel niet draaien en is daarom gesloten. Plannen voor een noodzakelijke restauratie worden opgemaakt.

Gratis toegang, geen reservatie nodig en iedereen is welkom!

Meer info: https://www.molensherzele.be/ 

Reclamebanner