Terugblik op een geslaagde Paaskermis in Herzele

11 april 2023 | HelemaalHerzele | Activiteiten

Nu kermisattracties stilletjesaan van de Groenlaan wegrijden, is het tijd geworden om terug te blikken op het voorbije Paasweekend. Het startschot van deze Paaskermis werd gegeven in de tent aan de Burcht. Organisator Tom De Jaeger blikt tevreden terug: "We zijn zelf onder de indruk van de opkomst. Vrijdagavond was het meteen een schot in de roos: meer dan zeshonderd aanwezigen konden genieten van een spetterend optreden van Jettie Palletie, waarna DJ Stijn Vandendriesche het ene na het andere plaatje aan mekaar mixte." 

Zaterdagnamiddag gingen de kermisattracties voor het eerst open: "Vroeger kwam er op zaterdag zo goed als geen volk buiten, dat is sedert corona helemaal veranderd", zegt Els Lannoo die samen met haar man de botsauto's uitbaat. "We waren dus blij over de eerste avond." Ook Tom blikt tevreden terug: "Nadat de mensen de eerste kermisattracties trotseerden, kwamen er velen afgezakt naar onze tent waar er een echte party-avond op het menu stond."

De ondertussen traditionele rommelmarkt op zondagvoormiddag was opnieuw een groot succes. Alle standplaatsen op de Groenlaan waren uitverkocht. Ook in de Schoolstraat, Bevrijdingsstraat, Graaf du Parclaan, Burchtlaan en Burgemeester Matthysstraat kon je gezellig snuisteren. "Er was voor elk wat wils, en voor ieders budget", schrijft een bezoeker op de Facebookpagina van de organisatoren.

In de vroege namiddag was het heel kalm zegt Els Lannoo: "Dat was natuurlijk de schuld van de koers: Parijs Roubais. Maar wij zijn dat ondertussen gewoon. De Paaskermis in Herzele valt regelmatig samen met de Ronde Van Vlaanderen of de helleklassieker uit Noord-Frankrijk. Koers is en blijft heilig voor veel mensen. Eens de koers voorbij, dan was het over de koppen lopen op de Groenlaan." De Paashaas kwam op zondagnamiddag langs in de tent. Kinderen konden er paaseitjes zoeken en daarna genieten van de kinderdisco.

Maandagnamiddag hebben heel veel mensen het slechte weer getrotseerd: "We waren hier echt van verwonderd", liet Els, die trouwens ook lid is van het kermiscomité, ons weten. In de tent aan de burcht konden de figuren van Paw Patrol op heel wat animo rekenen. "De tent zat afgeladen vol met meer dan duizend kinderen en hun ouders of grootouders." Aan het Schepenhuis werd alles in gereedheid gebracht voor de traditionele paaseierenworp vanop het balkon. Een hondertal kinderen werd er blijgemaakt met paaseitjes.

De afsluitende jaarmarkt was daarentegen minder dit jaar: "Het viel echt tegen, dat hadden we niet verwacht", zegt Els Lannoo. "Misschien moeten we het lokaal bestuur van Herzele vragen om opnieuw een activiteit te doen in de namiddag voor de kinderen. Vorig jaar viel het samen met buitenspeeldag, en dat was een groter succes."

Al bij al mogen de kermisattracties dus niet klagen: "Vorig jaar was het een superjaar voor iedereen: het was echt zomers en gedurende twee jaar was er geen Paaskermis geweest. Dit jaar is het minder dan vorig jaar, maar toch merkelijk veel beter dan de jaren voor corona." Ook Tom klaagt niet van de opkomst en blikt tevreden terug: "Ondanks het mindere weer was het terug een topeditie. We kijken al uit naar volgend jaar met op vrijdagavond Sam Gooris en op zaterdag Retro Classic met Patrick Van De Casteele (ex-tropicana) en dj Frank (Konk!)."

Foto's

Reclamebanner