Loeren bij de boeren? Het kan in Herzele!

29 augustus 2023 | Damien De Leeuw | Activiteiten

Archieffoto 'Loeren Bij De Boer' in Sint-Lievens-Esse in 2018 - ©De Leeuw Damien

De Herzeelse landbouwraad wil, als één van haar hoofddoelen, het brede publiek van nabij kennis te laten maken met de lokale landbouw. Dit heel concreet door tweejaarlijks een open landbouwdag te organiseren op telkens een ander landbouwbedrijf in de gemeente. Zo komen de verschillende agrarische specialiteiten aan bod en de verschillende deelgemeentes. "De lokale landbouw is nog te weinig gekend onder onze Herzelenaren. Met Open Landbouwdag willen we daar iets aan doen. Het is dé ideale gelegenheid om eens een kijkje te nemen achter de schermen of, om in het thema van dit jaar te blijven, op de loer bij de boer te gaan", begint schepen van landbouw Ann Van Ruyskensvelde.

Lees verder onder de affiche

 

Families met kleine of grote kinderen, geïnteresseerde inwoners, omwonenden of landbouwliefhebbers begeven zich op zondag 3 september 2023 dus best naar Sint-Lievens-Esse, en meer specifiek naar Vossenhoek 2A en 4. Twee boerderijen, die van de familie Bauwens en de familie Van Ruyskensvelde, stellen er die dag hun deuren open voor iedereen. "Vanaf 10u30 tot 18u00 kan iedereen beide bedrijven doorlopend bezoeken. Ontdek er de teelt van witloof, maak kennis met de wereld van melkvee of ontdek de geheimen van akkerbouw met de nadruk op duurzaamheid", zegt de schepen uitnodigend. Land- en tuinbouwers gaan dagelijks de uitdaging aan om te blijven evolueren en innoveren. En dat zal je ook kunnen ontdekken tijdens de open landbouwdag in Herzele. Zo wekt één van de bedrijven, familie Bauwens, zijn eigen elektriciteit op met een bedrijfseigen windmolen. Daarmee zijn ze de absolute voortrekker in de regio.

Naast een bezoek aan beide bedrijven, staat er ook onder meer een ontbijt op de hoeve (inschrijven verplicht), een aperitiefconcert, spelletjes voor kinderen op het programma. Wie interesse heeft om een tractor te besturen, kan er die dag extra informatie verzamelen over het behalen van het G-rijbewijs of gratis en vrijblijvend ter plaatse de praktische proeven met een zogenaamde examentractor met aanhangwagen inoefenen. Over eten en drinken hoef je je als bezoeker ook geen zorgen te maken, met een uitgebreid aanbod met onder meer hamburgers, hoeve-ijs en pannenkoeken op het menu is er voor elk wat wils.

Audiofragmenten

Annie Vandesijpe en Gert Versnick van de Herzeelse landbouwraad

2 september 2023 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Foto's

Reclamebanner