Verbinding biedt troost

31 oktober 2023 | HelemaalHerzele | Activiteiten

Schepen voor sociale zaken Hilde Van Impe en schepen voor cultuur Heidi Knop. ©Lokaal Bestuur Herzele

Traditioneel is november de maand waarin we stilstaan bij het verlies van de geliefden rondom ons. Onder de vlag van 'Compassionate Herzele’ steken het lokaal dienstencentrum ‘t Ryckbosch, het Poëtisch collectief Herzele, de dienst cultuur en vele andere diensten van het lokaal bestuur Herzele de handen in elkaar om jou ‘Verbinding biedt Troost’ te brengen.  Een hele maand lang zijn er activiteiten rond rouwen en rouwverwerking.  

Een van de meest opvallende dingen is de verhalenbank die wordt samengesteld. "In deze verhalenbank verzamelen we verhalen over en voor overleden geliefden. Zo willen we er samen voor zorgen dat geen enkel levensverhaal ooit nog wordt vergeten", aldus Hilde Van Impe, schepen voor sociale zaken. Er wordt opgeroepen jouw verhalen te delen via de website www.reveil.org/verhalenbank om zo, samen, een warm Herzele te herinneren.

Ook poëzie op het kerkhof mag niet ontbreken, opnieuw kan je aan alle kerkhoven van Herzele poëzie lezen door lokaal talent. "Nieuw dit jaar is de QR-code onderaan de gedichten, als je die inscant hoor je de auteur die het gedicht voorleest", zegt Heidi Knop, schepen van cultuur. De gedichtenbundel is een hele maand gratis te verkrijgen in de bibliotheek van De Wattenfabriek,  die voor de gelegenheid ook een selectie troostende boeken tentoonstelt. Deze boeken vind je ook in de troostbibliotheek van het lokaal dienstencentrum ‘t Ryckbosch.

Op 1 november kan je om 17u17, het moment dat de zon ondergaat, terecht op het kerkhof van Herzele voor Réveil. Een concert met troostende muziek en poëzie. In de Onze-Lieve-Vrouw Fatimakerk kan je op 5 november dan weer te terecht voor ‘Buiten de oevers’. Waar Patricia De Corte en Krista De Kinder je meenemen in een muzikale en poëtische zoektocht naar rouwverwerking. Ook het mantelzorgcafé, op 27 november, van het lokaal dienstencentrum ‘T Ryckbosch staat deze maand in het teken van gemis. Onder het motto ‘Schrijven over verlies en rouw’ worden deelnemers begeleid in het neerpennen van een brief, een korte boodschap, een verhaal naar zichzelf of een geliefde die gemist wordt.  

Afsluiten gebeurt op 10 december tijdens de Wereldlichtjesdag van het Berrefonds vzw. Tijdens dit evenement ontsteken mensen over de hele wereld kaarsjes ter nagedachtenis aan overleden kinderen. Iedereen is welkom om die avond samen te komen in Borsbeke om stil te staan bij het gemis of om 19u00 een kaarsje te ontbranden voor het raam thuis.

 

Meer informatie en het volledige programma kan je vinden via www.herzele.be/verbinding-biedt-troost.

Reclamebanner