Portret van Gaby Redant, de man achter de Herzeelse wandelroutes

30 juni 2021 | Evi Baeyens | Cultuur

Gaby tijdens één van z'n gidsbeurten in Herzele

Met de zomer voor de deur lanceert de toeristische dienst van Herzele negen nieuwe wandelingen. Helemaal Herzele sprak met de man achter de wandelroutes, bestuurslid van de Heemkundige Kring De Hellebaard en vzw Streekspiegel en gepensioneerde cartograaf, Gaby Redant.

Gaby startte begin jaren zeventig als cartograaf, als hulptekenaar, in een privé-firma in Brussel. "Wij waren gespecialiseerd in thematische cartografie, het maken van kaarten in opdracht. Zo maakten wij kaarten in vijf verschillende talen voor een 300-tal kranten. Daar is mijn interesse in de technische kant van het kaarttekenen ontstaan. In Nederland heb ik ook lessen gevolgd", legt Gaby uit. "Met de fusies van gemeenten in de jaren 90 was er enorme vraag naar kaarten, zo ben ik ook de huiscartograaf van de gemeente Herzele geworden", vult Gaby lachend aan.

"De eerste officiële wandeling van Herzele is de tocht van het Tweemolenspad, gekend als de moeder van alle Herzeelse wandelingen", vertelt Gaby. "Door de jaren heen kwamen er heel wat wandelroutes bij, maar door het bos zag je eigenlijk de bomen niet meer. Zo bestonden er routes van meer dan vijftig jaar oud. Er zijn de voorbije jaren een aantal nieuwe elementen aan Herzele toegevoegd. Vandaar dat een nieuwe blik op de wandelroutes moest geworpen worden."

Er zijn negen nieuwe wandelingen ontworpen, waaronder drie themawandelingen. De routes variëren van tweeëneenhalve kilometer tot tien kilometer en zijn vlot met kinderwagens toegankelijk. De wandelkaarten zijn gratis verkrijgbaar in het toeristisch infokantoor in de Wattenfabriek. De bestanden zijn ook makkelijk te downloaden via de website https://www.herzele.be/doen.

Herzele heeft vrijwel geen geheimen meer voor Gaby. Eén van zijn lievelingsplekjes is de omgeving van de Oude Bosstraat, op de grens tussen Woubrechtegem en Sint-Antelinks. "Een rustige plek, met mooie vergezichten", aldus Gaby. Een tip voor de nakende zomer!

Beluister hieronder het volledige interview met Gaby Redant in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

5 juni 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

5 juni 2021 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner