Podcast Herzeelse Gidsen: Kerken en kapellen van Herzele

22 juli 2021 | HelemaalHerzele | Cultuur

Sint-Gertrudiskerk Sint-Antelinks ©Magda De Leeuw

Met ons programma op Radio Star en deze website zetten we de troeven van onze eigen gemeente graag in de verf. Of beter: de nieuwbakken lading Herzeelse gidsen doet dat voor ons. Ze vertellen met veel enthousiasme en kennis van zaken over onze Herzeelse pareltjes. Lien De Clercq maakt een rondrit langs kerken en kapellen door het Herzeelse landschap.

Op reis gaan… in coronatijden lijkt het een ver verleden. Hoe gaat dat voor jou? Struin je graag langs warme stranden, slippers in de hand, lonkend naar een cocktail als aperitief? Of kies je voor stevige stapschoenen en, hop, de bergen in? Of op bedevaart? Liever wat cultuur en religie? Slenteren in oude straten, verdwalen tussen steegjes en je ogen de kost geven tussen antieke gebouwen  met minuscuul mooi uitgewerkte gevelkapelletjes?

Het lijkt een ver verleden, maar het hoeft dat niet te zijn! Herzele, de schoonste gemeente van Vlaanderen, to the rescue!

Herzele puilt uit van het aantal reddende engelen en mirakel aanhorende heiligen. Elk dorp kent zijn eigen ‘Sint’. En veelal werden deze heiligen vereerd met prachtige gebouwen, groot en klein. Centraal in de dorpskern, al dan niet in de hoogte prijkend. Verscholen tussen de bomen en toegankelijk langs kleine wegeltjes. Of te bereiken via een reeks statige brede trappen. Mooi verscholen in smalle straatjes. Langs de straatkant of rustig gelegen aan een wandelpad. En hier en daar ingewerkt in gevels van vooraanstaande hoeves en statige huizen. Aan verscheidenheid geen gebrek!

(lees verder onder de foto)

Sint-Martinuskerk Herzele

Sint-Martinuskerk Herzele ©Magda De Leeuw

 

We kennen de Sint-Martinuskerk in hartje Herzele. Maar wist je dat het gebouw zoals het er nu staat, al de vijfde kerk is op die plaats? Doorheen haar bestaan werd ze meermaals vernield, herbouwd en uitgebreid. En dat de heilige Martinus de nodige aanbidders en volgelingen had, blijkt ook in Sint-Lievens-Esse en Woubrechtegem, alwaar de kerken diezelfde naam dragen. Zou de naastenliefde, hèt symbool van de heilige Martinus hier iets mee te maken hebben?

In Hillegem staat de Sint-Bartholomeuskerk te pronken in de dorpskern. Borsbeke kent al eeuwenlang haar Sint-Antonius-Abt kerk. Één van de mooiste kerken van Zuid-Oost-Vlaanderen, centraal gelegen en jarenlang een drukbezocht bedevaartsoord.

(lees verder onder de foto)

Sint-Mauritiuskerk Ressegem

Sint-Mauritiuskerk Ressegem ©Magda De Leeuw

 

Zei iemand stevige stapschoenen als reisgenoot? Welaan, een goeie 2 kilometer verderop vind je de Sint-Mauritiuskerk te Ressegem. Genoemd naar een Romeins legioensoldaat, gemarteld en gedood in wat nu het Zwitserse stadje Saint-Maurice-en-Valais heet. Ben je trouwens een vogelspotter? Wees dan zeker aandachtig in centrum Ressegem, want tegenwoordig verblijft de kerkuil er in de toren van het Huis van God.

Sint-Martinus, Sint-Antonius, Sint-Bartholomeus, Sint-Mauritius… een mens zou bijna geloven dat enkel mannen heilig verklaard werden. Niets is minder waar! De kerk van Sint-Antelinks werd genoemd naar de heilige Gertrudis, een vrouwelijke abt van de abdij van Nijvel. En Steenhuize-Wijnhuize, daar haalt men de ereprijs binnen! De kerk werd er maar liefst naar Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart én Sint-Catharina genoemd. Je vindt er van beide dames een mooi beeld. Bovendien vind je in Wijnhuize ook nog de kapelanij kerk Onze-Lieve-Vrouw van Fatima, gesteund door de vzw De Wakkere Vrienden van Wijnhuize.

En dan hadden we het nog niet over de veelheid aan kapelletjes in onze gemeente! Waar men gaat langs Vlaamse wegen… komt men U, Maria, tegen… Of beter: komt men vele kapellekes tegen!

(lees verder onder de foto)

Kapelletje aan Hof De Meyerij in Hillegem

Kapelletje aan Hof De Meyerij in Hillegem ©Magda De Leeuw

 

De Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand kapel op de hoek van de Borsbekestraat en de Karnemelkstraat. De Onze-Lieve-Vrouw der Zeven Weeën, ook wel de Boskapel genaamd, in Steenhuize-Wijnhuize. De Onze-Lieve-Vrouwekapel in de Hoogstraat te Herzele. De Sint-Appolonia ten Doorn kapel op de Hogeweg in Steenhuize-Wijnhuize. De Heilige Moeder Anna kapel, de Sint-Rochuskapel, de Sint-Lievenskapel, de Sint-Antoniuskapel, de grafkapel De Kalvaer, … Om nog maar te zwijgen over de kleine boomkapelletjes, her en der verspreid.

Een reis langs de Herzeelse kerken en kapellen, met hun heiligen en legendes, ontstaansgeschiedenis en verhalen, vervallen en opgesmukt… Je kan je helemaal laten onderdompelen in onze plaatselijke cultuur en religie, dicht bij huis en vaak met exotische achtergronden. Het loont de moeite om elke kerk even binnen te stappen. Een blik te werpen op de verschillende kunstwerken die heelder Bijbelse taferelen afbeelden. Bestudeer het vakmanschap wat dichterbij, het is vaak honderden jaren oud. Ontdek de verschillende vormen altaar, centraal vooraan in de middenbeuk van het gebouw. En wanneer je daar dan staat, kijk eens achterom of opzij en ontdek de grootsheid van het orgel. Waan jezelf gerust even tenor of sopraan en bedenk hoeveel koren de grote binnenruimte deden weergalmen met hun psalmen.

Heel wat kerken van groot Herzele vormen het vertrekpunt van mooie wandelingen. De trage wegen doorkruisen onze dorpen en passeren pittoreske kapelletjes, vaak met een bankje in de buurt. Geef toe, wie heeft buitenlandse steden en gemeenten nodig, als we hier, aan de heuvels van de Vlaamse Ardennen ons eigen historisch erfgoed op wandelafstand en in alle rust en stilte kunnen bewonderen?

En dat aperitiefje? Ook dat kan van lokale bodem! Tsjing tsjing!

Luister hieronder naar de podcast van Lien De Clercq, gids in Herzele, over Kerken en Kapellen.

Benieuwd naar de kapellen in Herzele? Bekijk hieronder enkele prachtige foto's van gids Magda De Leeuw.

Audiofragmenten

Foto's

Reclamebanner