Herzele breidt GR-Vlaamse Ardennen uit met verrassende kunst

5 juli 2022 | HelemaalHerzele | Cultuur

GR-routes zijn langeafstandsroutes voor wandelaars, die dwars door ons land en door heel Europa lopen. Daarnaast zijn er ook streeklussen, zoals de streek-GR Vlaamse Ardennen. Aan deze bestaande route van 157km werd nu een extra wandellus van 12km toegevoegd die uiteraard ook apart te verkennen is. De route vormt een bijzondere en intense manier om het typerende landschap van deze streek te verkennen. De naam van de nieuwe wandellus vertrekt van GR-route en voegt er een kleine ‘v’ aan toe. De ‘v’ van verrassing en verrijking, waardoor de ‘GvR-Vlaamse Ardennen’ ontstaat. Wie daarbij dan nog denkt aan een bekend jeugdboek, die ziet onze extra knipoog naar de speelse en fantasierijke elementen van dit project.

“GvR-Vlaamse Ardennen is niet zomaar een wandelroute. Het is een unieke beleving waarbij je tijdens het wandelen kennis maakt met vijf verschillende kunstwerken waarbij de elementen ‘landschap’ en ‘wandelen’ als kapstok gebruikt werden”, aldus schepen van toerisme Heidi Knop. Langsheen de 12km-lange lus kunnen wandelaars twee ‘beelden’ in het landschap ontdekken: een beeld in keramiek als hedendaagse engel speciaal voor een leegstaande kapel (Johan Tahon) en een indringende muurschildering gebaseerd op een schoolfoto uit 1910 (Jan De Maesschalck). Voor de drie overige kunstwerken werd een andere invalshoek gekozen: een zaaddoosje om gaandeweg kunst te laten ontstaan (Griet Dobbels), opdrachten in de vorm van kaarten met tekeningen van de Duitse illustratrice Rinah Lang (David Helbich) en een speciaal ontwikkelde geur ‘eau de GR’ om de verbeelding te prikkelen (Peter de Cupere). Voor het ophalen van de zaaddoosjes en parfumflesjes kan je terecht bij buurtwinkels langs de route: Hobbycenter Bauwens in Sint-Lievens-Esse en Versmarkt Martine in Sint-Antelinks.

Meer informatie over de kunstwerken en de route is te vinden op www.gvr-vlaamseardennen.be.

Een project van lokaal bestuur Herzele met de steun van LEADER- Vlaamse Ardennen - Oost-Vlaanderen, Vlaanderen en Europa. LEADER combineert middelen van de provincie, Vlaanderen en Europa en wil ontwikkeling van het platteland stimuleren. Een ‘plaatselijke groep’ selecteert projecten uit de eigen regio, die op een duurzame, vernieuwende en verbindende wijze het (be)leven en werken op het platteland versterken.

Reclamebanner