De stenen Molen Ter Rijst heeft twee nieuwe molenaars

22 april 2023 | Damien De Leeuw | Cultuur

Molen Ter Rijst ©Damien De Leeuw

Voor een keur aan historische molens moet je in onze gemeente zijn. Op enkele wieklengten van elkaar vind je er vier. Ze zijn alle maalvaardig dankzij een enthousiaste groep van meester-molenaars en het gemeentebestuur, dat molens koestert. Echter de molen Ter Rijst aan de Hoogstraat had nog nood aan één of meerdere molenaars die zich over de molen ontfermen.

De Molen Ter Rijst is een stenen grondzeiler met zetelkap en werd gebouwd in 1794. De bouw nam vier jaar in beslag. De molen is een bovenkruier, dat wil zeggen dat de kap met de wieken volledig rond kan draaien om zich te positioneren naar de wind. De roeden, de wieken, hebben een lengte van 24 meter. Op de meelzolder bevinden zich drie steenkoppels. Hiervan is de Engelse steen, die een diameter heeft van 1,70 meter, opnieuw maalvaardig gemaakt. Naast het malen van graan kende de molen nog andere functies. Zo was er tot rond 1900 een olieslagerij op het gelijkvloers. Pletstenen en een olieslagbank zorgden voor de vervaardiging van raapolie. Die werd gebruikt voor de verlichting van huizen.

De molen was tot 1938 in bedrijf. Daarna werd hij als woning ingericht, maar het molenwerk verviel snel. De vzw Vrienden Molen ter Rijst Herzele kreeg de molen in 1975 als geschenk van de weduwe van de laatste eigenaar en zorgde ervoor dat de molen maalvaardig bleef. Omdat het voortbestaan van de vzw in het gevaar kwam, werd de molen eind 2019 eigendom van de gemeente Herzele. In 2018 deed Alain Goublomme, molenaar op de molen Te Rullegem, via Helemaal Herzele een oproep naar nieuwe molenaars: "De Buysesmolen in Sint-Antelinks en de Molen Ter Rijst hebben op dit moment maar één molenaar. Dat is te weinig om de molen 'levend' te houden." Op dat moment was André De Temmerman nog actief op de molen. Enkele jaren geleden mocht André z'n tachtigste verjaardag vieren, en gaf hij zelf aan dat het werk op de molen toch wel zwaar geworden was.

Vijf jaar na de oproep van Alain zijn er twee nieuwe molenaars actief op de Molen Ter Rijst: Andy Peelman en Gertjan Bogaert. Luister hieronder naar een interview in Helemaal Herzele op Radio Star.

Komende zondag 30 april is het Vlaamse Molendag. Ook de vier molens van Herzele zwaaien de deuren open van 10 tot 17u. Meer info op www.molensherzele.be.

Audiofragmenten

15 april 2023 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner