De Hellebaard publiceert boek over Tweede Wereldoorlog in Herzele

23 maart 2024 | HelemaalHerzele | Cultuur

De Herzeelse heemkundige kring 'De Hellebaard' plant dit jaar de uitgave van het boek "Wereldoorlog II in Groot-Herzele”. Volgende hoofdstukken komen aan bod: Mei 1940:De 18-daagse veldtocht, Britse troepen  in Herzele, vluchtelingen, de bezetting, het (over)levenonder de oorlog, voedselschaarste,smokkelen, opeisingen, collaboratie, het verzet, de bevrijding in september 1944 en zijn naweeën, einde van de oorlog…

De redactie van het boek kon een aantal jaar geleden veertig interviews afnemen van Herzelenaren die de Tweede Wereldoorlog meemaakten. "Deze interviews vormen de leidraad van dit boek", vertelt Dirk Van Melkebeke tijdens een interview op Radio Star. "Hun verhaal wordt geplaatst in de historische context, die op zijn beurt concreet vertaald wordt naar Herzele op basis van onderzoek en archieven. Het boek wordt rijkelijk geillustreerd met beeldmateriaal"

De publicatie is voorzien voor september van dit jaar. Dirk doet ook nog een oproep: "Voor bepaalde onderwerpen (bijv.vluchtelingen) is beeldmateriaal eerder schaars. Wie beschikt over foto’s, illustratie of andere documenten uit deze periode, die interessant kunnen zijn voor het boek, kan contact opnemen met de Hellebaard. Het materiaal zal ingescand worden, en uiteraard bezorgen we dit in originele staat terug."

Meer info: https://www.dehellebaard.be/ 

 

Herbeluister hieronder het interview met Dirk Van Melkebeke in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

9 maart 2024 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner