Brecht Persoons schrijft boek over plaatsnamen: 'Toponymie van Sint-Antelinks'
24 maart 2024 | HelemaalHerzele | Cultuur
Wat heeft Sint-Antelinks met daslook te maken? Hoeveel kerken had het dorp? Waar bevond de middeleeuwse burcht zich? Waarom kregen gehuchten als Bevere, Rijst en Roeselare net die naam? Wat betekenen plaatsnamen als Kloot, Schavant en Hemsdal? En welke andere plaatsnamen bestonden er nog in Sint- Antelinks? Op die vragen krijgt u een antwoord in het boek ‘Toponymie van Sint-Antelinks’. Naast Sint-Antelinks komen er ook nieuwe gegevens aan bod over specifieke plaatsen uit naburige dorpen, zoals Aspelare, Sint-Lievens-Esse, Voorde en Woubrechtegem, maar ook uit Aaigem, Haaltert, Heldergem en Ressegem. Daarnaast verschijnt een nieuwe erfgoedsprokkel van de provincie Oost-Vlaanderen, met daarin een toponymische wandeling doorheen Sint-Antelinks.
Het boek en de erfgoedsprokkel worden officieel voorgesteld op zaterdag 27 april in het historische Hof te Roeselare. Ook de door de auteur teruggevonden kaart van Philips De Dijn uit 1638 met het grondbezit van de abdij van Ninove in Sint-Antelinks en Woubrechtegem zal op dat moment van het rijksarchief overkomen naar het Hof te Roeselare en er te bezichtigen zijn.
Het boek, dat 35 euro kost, kan besteld worden via dit formulier. U bent dan tevens uitgenodigd voor de officiële voorstelling van het boek en de erfgoedsprokkel.
Luister hieronder naar een interview met auteur Brecht Persoons in Helemaal Herzele op Radio Star.