Psycholoog en ervaringsdeskundige maakt website over verstandig gamen

23 mei 2020 | Sarah De Moor | Jeugd

Archieffoto © Freepik

De coronamaatregelen zorgen ervoor dat heel wat jongeren thuis zitten en een bezigheid zoeken. Gamen bijvoorbeeld. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het kan er wel één worden. Dr. Simon De Winter, klinisch psycholoog voor kinderen en jongeren, cognitief gedragstherapeut, doctor in de pedagogie en afkomstig uit Herzele wil ouders en kinderen helpen en lanceerde een website: www.verstandiggamen.be.

"Vier weken is genoeg om een nieuwe gewoonte aan te leren"

"We horen bij ouders én jongeren dat jongeren meer en meer aan het gamen zijn. Dat is ook niet zo abnormaal in deze tijd. We zijn allemaal thuis en de verveling slaat toe. Ouders laten de teugels vieren, want een uurtje extra computertijd betekent ook extra rust. Voor het merendeel van de kinderen is dat geen probleem, maar bij andere kinderen zorgt dit ervoor dat er slechte gewoontes aangeleerd worden en kan dit voor problemen zorgen. Bij kinderen die vooraf al een gameverslaving hadden, wordt het probleem versterkt."

"Bij de meesten is dit extra gamen tijdelijk", stelt De Winter meteen gerust. "Het kan een manier zijn om de verveling tegen te gaan, en dat is niet meteen problematisch. Toch moeten ouders en kinderen waakzaam zijn dat er in deze periode geen slechte gewoontes gecreëerd worden die ook na corona blijven hangen. Vier weken is al genoeg om een nieuwe gewoonte aan te leren, en we zitten nu in de tiende week van de lockdown."

Website met tips

De psycholoog ontwikkelde een website waarop ouders en gamende jongeren heel wat tips kunnen terugvinden om problematisch gedrag te herkennen en er iets aan te doen. "Ik wou eigenlijk een website maken waar ouders én kinderen op terecht kunnen als ze merken dat ze een probleem hebben met gamen. Ze vinden er alle informatie die ze nodig hebben om de verslaving samen aan te pakken. Ik heb geprobeerd om zo volledig mogelijk te zijn, zodat ik hopelijk zoveel mogelijk mensen kan helpen. Bij de meeste kinderen zal deze website voldoende zijn, bij andere kinderen niet en dan is professionele hulp nog steeds nodig."

"Je kan als ouder verschillende dingen doen. De eerste stap is een positief gesprek. Daarna moet je duidelijke regels opstellen en nadenken over valkuilen. Als de regels er zijn, moet je ze consequent hanteren. De voorlaatste stap is eens goed nadenken over het invullen van de vrijgekomen tijd. En als laatste stap moet je vooral goed in de gaten houden of er mogelijks psychologische problemen zijn. Misschien is je kind verdrietig, eenzaam of faalangstig. Zoek in die gevallen tijdig professionele hulp."

(lees verder onder de foto)

Dr. Simon De Winter

Dr. Simon De Winter

 

Ervaringsdeskundige

Alles wat dr. De Winter weet, gooit hij te grabbel op zijn website en dat is uniek. "Ik schiet inderdaad onder mijn eigen duiven. Maar ik doe dat omdat ik vind dat psychologische hulpverlening volledig gratis zou moeten zijn. Daar zitten we helaas nog heel ver af. Daarom vond ik het mijn plicht om alles wat ik weet gratis online te plaatsen. Op die manier kunnen ouders er zelf mee aan de slag."

Zelf is dr. De Winter een ervaringsdeskundige, zo vertelt hij zelf op zijn website. "Toen ik zelf een tiener was, had ik ook een probleem met gamen. Ik zou het zelf geen gameverslaving noemen, maar ik viel toch in de categorie van de 'problematische gamer'. Mijn ouders zullen zich dit nog goed herinneren: liegen, opstaan 's nachts om te gamen, ... Ik kan me nog goed herinneren hoe het voelt om de controle te verliezen."

 

Luister hieronder naar het volledige gesprek met dr. Simon De Winter in Helemaal Herzele op Radio Star.

Audiofragmenten

16 mei 2020 | Bron: Radio Star, HelemaalHerzele

Reclamebanner